Sok-sok termés

2018.09.17. 07:00

A sok napsütés meghozta gyümölcsét: finomságokban bővelkedik az ősz

Jó minőségűek az idei őszi szezon közkedvelt gyümölcsei. A körte, az alma, a szilva és a szőlő sem hagy kívánnivalót maga után.

Nagy Orsolya

Roskadoztak a fürtöktől a szőlőbokrok. Minden őszi gyümölcsből szépen termett ez évben, Fotó: Ladóczki Balázs/ Nógrád Megyei Hírlap

A napsugarakban bővelkedő idei nyár igazán kedvezett a gyümölcsöknek, mindenből termett bőségesen. Az őszi fajtákkal sincs ez másként, hiszen a szőlő szüretelését már egy hónappal ezelőtt megkezdték a termelők.

– Az idei fürtök nemcsak minőség, hanem mennyiség tekintetében is kárpótlást jelentenek a tavalyi gyengébb év után. Szerencsére térségünket elkerülték az extrém időjárási körülmények, amelyek károsították volna a termést. A szüret várhatóan szeptember végén be is fejeződik – mondta lapunknak Csépe Attila, Nógrád megyei ­őstermelő.

A többi őszi finomság, például a körte, az alma, a szilva és a füge is rendkívül gazdag termést hozott.

– Egy szavunk sem lehet az idei gyümölcsökre, köszönhetően a meleg időjárásnak. A nyári termések hamarabb leértek, az ősziek tekintetében pedig ugyanez várható – fejtette ki Gál Enikő, az egyik pásztói, zöldséget és gyümölcsöt áruló üzlet tulajdonosa.

Hozzátette: a kisebb boltoknál vissza is esett a forgalom, mert nagyon sok a gyümölcs és sokan termelnek otthon, főként vidéken. Kitért arra is, hogy ebben a hónapban a legtöbben őszibarackot, valamint szilvát vásárolnak, de közkedvelt a többi őszi finomság is.

Roskadoztak a fürtöktől a szőlőbokrok. Minden őszi gyümölcsből szépen termett ez évben, Fotó: Ladóczki Balázs/ Nógrád Megyei Hírlap

Nógrád megyében azonban sokan nem boltokban szerzik be a vitaminban gazdag gyümölcsöket, hanem inkább saját maguk termelik meg azokat otthon.

A pásztói Nagy András kertjében hosszú évek óta megtalálható egyebek mellett a füge, a szilva, az alma, a szőlő és a körte is. A család minden tagja előszeretettel fogyasztja ezeket, illetve a belőlük készült finomságokat, például szörpöket és lekvárokat. Megerősítette, hogy a napsugarakban gazdag időjárásnak köszönhetően idén valóban temérdek gyümölcs termett.

– A csemege- és a borszőlőnek rendkívül jó lett a minősége, de az alma és a körte is nagyon ízletes. Az egyik füge bokorról már több mint ötven szemet szüreteltem le, de bizonyos szilvafajták is gazdagon hoztak termést – közölte Nagy András, aki azt is elárulta, hogy bár már megjelent néhány kártevő – például a vándorpoloska és a darázs –, de megfelelő védekezési módszerrel meg lehet óvni a ­gyümölcsöket.

Varsányban mezőgazdasági közmunka program keretében termelnek többek között körtét, almát és szilvát. Utóbbiból mintegy 3,5 hektárnyi van, a termés idén igencsak bőséges volt.

– Leginkább lekvárt készítettünk belőle, de a közétkeztetéshez is sokat adtunk. Ezen túlmenően van 75 almafánk, amelyekből szintén sok és jó minőségű gyümölcs lett – mondta Lehoczkiné Dudás Anikó munkavezető. Hozzátette: a körtére náluk még várni kell egy kicsit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!