Népharag

2018.12.05. 07:06

A pletykákkal ellentétben nincsen veszélyben Csesztve óvodája

„A polgármester azt tervezi, bezárja az óvodát!” Ez a (mint utóbb kiderült, rém) hír kapott szárnyra Csesztvén, természetesen heves reakciókat kiváltva. A falubeliek még tüntetést is szerveztek a hivatal és az óvoda egybenyíló területe elé, ahova meghívtak egy televíziós stábot, majd felháborodottan követelni kezdték a polgármestertől, hogy vonja vissza a döntést.

Nagy Judit Áfonya

Palman Imre, Csesztve polgármestere. Egy esetleges óvodabezárás testületi döntés lenne, de nincs ilyen napirenden

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Mint minden szóbeszédnek, a kis híján népharagba fordult óvodai esetnek is van háttere. Nemrég játék közben sérülést szenvedett egy óvodás kisgyerek. Eltört karja felélesztette a régi pletykát arról, hogy a falu vezetője, a hasonló nevelői gondatlanságot megelőzve, inkább bezáratná az intézményt.

A falu fele pénze az intézményé

Az óvoda történetében gyakoriak a változások, ez is kedvez az álhíreknek. Az épület 1999-ben életveszélyessé vált, a csoportnak ki kellett onnan költöznie. Jelentős felújításokra és karbantartásokra volt szükség, például a jelenlegi játszótér rendbetételére is. Ebben az akkor frissen megválasztott Palman Imre is részt vett. Az óvoda így 2000-ben ismét megnyílhatott, ám alig pár év múlva elfogyóban voltak a gyerekek, újra be kellett zárni, Szügyre jártak, ahova reggelente a falugondnok – aki szintén Palman Imre – kisbusszal vitte át a kicsiket, haza pedig menetrend szerinti járattal érkeztek. 2013-ban aztán ismét igény mutatkozott a saját óvodára 15 fővel, így 2014-től állami támogatásoknak köszönhetően ismét megnyílt. Jelenleg a falu 4,5 millió forintos adóbevételéből 2,2 milliót kap az óvoda a zavartalan működés érdekében.

Palman Imre, Csesztve független polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges bezárás nem az ő, hanem a képviselő-testület hatásköre, de ilyen döntés nincs napirenden. A szárnyra kapott pletykát kitalációnak tartja, azt pedig – ahogy az egyik óvónő a televíziónak nyilatkozva mondta – hogy kiabálna a gyerekekkel, netán meglökné őket, a személye elleni támadásnak tartja. Az óvoda dajkája, valamint jelenlegi és korábbi intézményvezetője is kiállt a polgármester mellett, ők nem tudnak ilyen esetekről. A polgármester annak érdekében, hogy a helyzet tisztázódjon, meghallgatást is tartott a községházán. Ezen rajta kívül részt vett az óvoda vezetője, dajkája, valamint a falu jegyzője. A létrejött közös megállapodást az érintettek az óvodába járó gyerekek szüleivel is megosztották.

A szülők felelőssége amúgy az óvoda ügyében különösen nagy. Ha ugyanis más intézménybe vinnék a gyermekeiket, a létszám csökkenésével kevesebb lenne az állami támogatás is, így közvetett módon valóban bezárásra kényszerítenék az óvodát, mert a jelenleginél többet nem tud költeni az önkormányzat a saját forrásból. A minimális létszám 7–8 gyerek, most 14-en járnak az oviba. A csoport januártól két fővel növekszik. Költségvetési szempontból 17–18 gyerekkel lehetne kiegyensúlyozott a működés.

Boldog Zsófia óvodavezető tudomása szerint sok családban van kisgyerek, szép számmal vannak újszülöttek is a faluban, így néhány éven belül az óvodai csoport nagysága elérheti a kívánt szintet.

Palman Imre, Csesztve polgármestere. Egy esetleges óvodabezárás testületi döntés lenne, de nincs ilyen napirenden
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

– Tisztázódott a kérdés, az óvodát a fenntartó nem kívánja bezárni – mondta Boldog Zsófia. – A képviselő-testület ilyen napirendet nem tárgyalt, ilyen irányú határozat nem született. Elhangzottak félreérthető kijelentések, ezeket sikerült tisztázni, s ezt a gyakorlatot szeretnénk a későbbiekben is folytatni. Nyílt, őszinte párbeszéddel keressük a megoldásokat a felmerülő problémákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!