Röviden

2018.09.13. 12:30

A Palóc Nők a Holnapért Egyesület elnöke elárulja, mi okozza a legnagyobb nehézséget a nőknek

Palóc Nők a Holnapért Egyesület elnökével, Pokodi Beátával beszélgettünk.

Veres Edina

 

A Palóc Nők a Holnapért Egyesület elnöke, Pokodi Beáta. Fotó: H.CS./NMH

– Ön egy másfél évtizedes egyesület elnöke. Hogyan kezdődött?

– Az egyesületet tizenöt éve alapította tizenhét palóc nő, köztük Ökrös Lászlóné, aki 13 évig vezette a közösséget. Én két évvel ezelőtt vettem át tőle ezt a pozíciót, de nagyon sokat beszélgettünk a múltról. Elmesélte, hogy először a húsvéti hagyományok ápolása miatt találkoztak és a beszélgetéseikből kiderült, melyikük hogyan él. Felismerték, hogy olyan problémákkal küzdenek, amelyekkel szükséges foglalkozni. Így született meg a civil szervezet megalakításának gondolata. A hagyományőrzésen túl a nők társadalmi elismertségének növelését is célul tűzték.

– Milyen problémákkal keresik fel önöket a leggyakrabban a nők?

– Elsősorban a munka világa okozza a legtöbb nehézséget a nők számára. Például a gyermekvállalás utáni visszatérés sok esetben még mindig hátrányt jelent a számukra. Sokat segítene nekik a gyermekbarát munkahelyek megvalósítása, vagy akár a négy- vagy hatórás munkarend ­biztosítása.

– Nem egyszerű a civil szervezetek élete. Jól tudom?

– Megoldásra váró probléma, hogy a legtöbb esetben a civileknek szóló előadások és megmozdulások munka- vagy iskolaidőben történnek. A fiatalabbak számára a délutáni programok lennének megfelelőek. A mi egyesületünk gerincét nyugdíjasok alkotják. Ők viszont a késői órákban már nem szívesen mozdulnak ki. Ezt a két életformát kellene közelebb hozni egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában