turisztikai célpont

2019.05.16. 13:40

A Palóc gasztronómia javítja Nógrád gazdasági esélyeit

A Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatósága műhelymunka-sorozatba kezdett a helyi értékekre épülő kulturális gazdaságfejlesztés céljából. Gond, hogy Nógrád aprófalvas vidéke nem rendelkezik egyetlen olyan turisztikai célponttal sem, ami nagy számban és egész évben vonzaná az érdeklődőket. Az egyik lehetőség a palóc gasztronómia lenne.

Sziládi Krisztina

Fotó: Hüvösi Csaba

Egyre többen ismerik fel, hogy a turizmus és a helyi gazdaságfejlesztés kulcsa a települések összefogásában és a térség egységes arculatának kiépítésében rejlik.

Az első műhelymunkára Honton, a Kutyori konyhán gyűltek össze a térségből az érdeklődők. A programot Kémeri Judit módszertani referens nyitotta meg, majd Balla Györgyi házigazda beszélt arról, milyen nehézségei és buktatói vannak egy kistelepülésen működő vállalkozásnak. A vegyész és élelmiszermérnök végzettségű Balla Györgyi 15 éve vágott bele: kezdetben joghurtalapanyagokat és a sütőiparnak lekvárokat gyártottak.

A családi vállalkozás négy éve már külsős munkaerőt is alkalmaz. Jelenleg minőségi kézműves termékeket gyártanak a régióból származó gyümölcsökből. Emellett iskolásoknak szerveznek rendhagyó kémiaórákat, illetve bevezetik őket a lekvárkészítés titkaiba is. Mint mondta: munkájuk során mindig találkoztak olyan emberekkel, akik szívesen segítették őket: ez is a vidék nagy előnye. Az emberek örömmel segítenek a jó célért, csak tudni kell kérni!

Húsfeldogozás Varsányban. Az összefogás eredményei az idegenforgalomban is megmutatkoznak Illusztációs fotó: H. Cs./NMH

Apró falvak összefogása segít

Kémeri Judit elmondta: hat településen – Hont, Szente, Kétbodony, Érsekvadkert, Drégelypalánk, Varsány – szervezték meg a műhelymunkát. A fő cél az volt, hogy a különböző szektorok képviselői – magánemberek, kisvállalkozók, civil szervezetek, önkormányzati vezetők – részére alkalmat teremtsenek a közös gondolkodásra. A szakmai műhelymunkák során a résztvevők kicserélhetik ötleteiket, tapasztalataikat azzal kapcsolatban, hogyan tudnak a település, a régió erőforrásaira ráépíteni egy gazdaságfejlesztő folyamatot.

A gasztroturizmus a vidék gazdasági életében is fontos szerepet tölthet be a jövőben.

Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Nógrád megyei referense a vidékfejlesztés aktuális kérdéseivel ismertette meg a résztvevőket. Kifejtette: ha gazdasági fellendülést akarunk, az egész megye erőforrásait össze kell hangolni. Rendszerbe kell szervezni a különböző települések szolgáltatásait, hogy a szállás- és vendéglátóhelyek tudják egymást ajánlani az ide érkezőknek. A megyét az Őrség kistelepüléseivel hasonlította össze: Nógrád is van olyan gazdag természeti és kulturális értékekben és sokkal közelebb is van a fővároshoz, ami nagy előnyt jelent. Meg kell tanulni a sok kis települést összefogni, a marketinget kell javítani.

Arnold Boglárka, az Arnoldmajor tulajdonosa a farmturizmussal kapcsolatos tapasztalatait ismertette. Vállalkozásuk a mezőgazdasági tevékenység mellett aktív szerepet vállal a helyi közösség életében. Ilyen a Hont-tsitári forrás és kápolna gondozása, a majorban kialakított múzeum működtetése.

Zárásként Máté Lászlóné tájékoztatást adott arról, hogy Balassagyarmaton indul egy képzés, amelyen a közösségépítést segítő közművelődési és közönségkapcsolati szakembereket fognak képezni.

A műhelymunka valamennyi résztvevője megerősítette: fontos az összefogás.

[eweb-voting id="2660054"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában