tanítás

2019.01.04. 06:58

A munka és szakma szeretetére nevel a Sótér házaspár

Sótér Vilmos és felesége három gyermeket nevelt fel. A házaspár számára két dolog fontos, ami meghatározza életük célját, értelmét: a család, a munkájuk, amit hivatástudattal, nagy szakmai felkészültséggel, felelősségteljesen végeznek.

Szenográdi Ferenc

A házaspár 2018-ban megkapta a Szécsény Város Önkormányzata által alapított A Köz Szolgálatáért díjat

Fotó: Szenográdi Ferenc

Sótér Vilmos az általános iskolai tanulmányai után a szécsényi mezőgazdasági technikum és szakközépiskolába kérte felvételét. Pályaválasztására nagy hatással voltak a családi körülmények. Nagyapja mezőgazdasággal foglalkozott, édesapja kiváló szakemberként a ceredi termelőszövetkezetnek volt az elnöke.

A családi harmónia jól hat a munkára

Ildikó a szécsényi gimnáziumban érettségizett, majd Kecskeméten óvónőként végzett. Később úgy gondolta, hogy a mezőgazdasági oktatással is megismerkedik. Nem titkolta, hatással volt rá férje elkötelezettsége, a munka szeretete. Egyre inkább úgy érezte, hogy a kisgyermekek nevelését felváltja a középiskolásokkal. Tanult, képezte magát, ma az iskola tantestületének a tagja. Nagy empátiával rendelkező, tanítványait szerető szakember. Azt vallja, hogy minden gyermekben van valami tehetség, csak fel kell fedezni. Megpróbálja növendékeivel közösen megkeresni azt az adottságot, amivel az adott diák rendelkezik. Lelkiismeretes, jó szándékú, segítőkész ember. Együttműködik a gyermekvédelmi, gyermekjóléti humán szolgáltatással, velük folyamatosan tartja a kapcsolatot. Szervezőkészsége példaértékű, gyermekszeretete kiemelkedő. Férjéhez hasonlóan ő is családcentrikus. Azt vallja, hogy a család egy életre szóló kötelék, az örömökkel, gondokkal együtt. Vállalni kell a felelősséget, segíteni a másikat.

Az agrártudományi egyetemen 1979-ben agrármérnöki diplomát szerzett. Ezt követően az agrármérnöki tanári diplomát is megszerezte. Jelenlegi munkahelyén a szécsényi Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 1983 óta tanít. Dolgozott különböző beosztásokban, volt osztályfőnök, munkaközösség-vezető, tangazdaság-vezető. 2008-tól szakmai igazgatóhelyettesként tanít, mellette irányítja, szervezi a gyermekek gyakorlati képzését, hozzátartozik az iskola tangazdaságának 86 hektáros területe és állatállománya.

Igényes, állandóan képezi magát, azt vallja, amit ma tudunk, az holnap már kevés lesz. Munkája mellett elvégezte a környezetvédelmi szakmérnöki képzést. Ötévenként növényvédelmi képzésben vesz részt. Ahogy mondta, nyitottnak kell lenni az új befogadására. Szakmai felkészültségét kollégái, tanítványai is elismerik. Fontos küldetésének tekinti, hogy a diákok megszeressék a szakmájukat. Ahogy mondta, az az ember tud magas színvonalon, kitartóan dolgozni, aki szereti azt, amit csinál.

Hangsúlyozta, hogy a diákoknak az elméleti és gyakorlati ismertek egységére van szükségük. A kettő együtt alkot egy egészet. Ahogy mondta, munkára nevelni csak munkavégzés közben lehet. Tanítványait felkészíti az országos szakmai versenyekre, közülük többen első helyezést értek el.

A házaspár 2018-ban megkapta a Szécsény Város Önkormányzata által alapított A Köz Szolgálatáért díjat
Fotó: Szenográdi Ferenc

Sótér Vilmos elégedett, boldog ember, mert azt csinálja, amihez ért, amit szeret. Az elhivatottságot, a tudást plántálja tanítványaiba. Elégedettségének, boldogságának másik fontos pillérje a családja. Számára a család szent és sérthetetlen. Az a kis közösség, amely erőt és hitet ad a munkához. Nem azt tartja lényegesnek, hogy mit kap, hanem azt, mit adhat családjának. Feleségével, aki szécsényi születésű, 1982-től élnek boldog házasságba.

A Sótér házaspár gyermekei már felnőttek. Kettő Budapesten él és dolgozik. A középső fiuk, Vilmos Zsolt követi a szülők példáját, agrármérnök-tanári diplomát szerzett, 2011-től ő is tagja az iskola tantestületének. Mindhárman fontosnak tartják, hogy a szakmai ismeretek mellett tanítványaiknak átadják azt az emberséget, ami iránytűként szolgál majd az életükben. A szakma és munka szeretetére nevelik tanítványaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!