beruházás

2019.05.16. 19:54

Felvirágoztatják a Mátraalja turizmusát

Elhelyezték annak a turisztikai beruházásnak az alapköveit Szurdokpüspökiben és Taron, amelyek az értékeket mutatják be, fellendítve a Mátraalja turizmusát.

Tóth-Nagy Orsolya

Balról: Skuczi Nándor, Turopoli Zsolt, Pintér Ervin és Becsó Zsolt a tari udvarház romjánál épülő bemutatóhely alapkövénél

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Támogatást nyertek a települések arra, hogy a kulturális és természeti kincseiket felhasználva erősítsék a turizmust. Erre közel félmilliárd forintos támogatást kapott Szurdokpüspöki, Tar és Szuha.

– Még 2014-ben jött létre a Hanák Kolos Közösségi és Emlékház a faluban. A közelmúltban pedig újabb turisztikai projektre nyílt lehetőség, amely által mintegy 219 millió forintból valósul meg beruházás – mondta lapunknak Pintér Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere.

A munkálatok nemrég elkezdődtek, csütörtökön pedig elhelyezték az alapköveket. Ezek különféle tárgyakat rejtenek az utókornak.

Pintér Ervin azt is elárulta, hogy három nagyobb területet foglal magába a projekt. Kialakítanak egy látogatóközpontot, építenek egy parkolót, valamint létrehoznak egy pincesort is a településen. Ezenkívül pedig lesz egy elektromos közlekedési eszközök tárolására szolgáló raktár is.

Dr. Becsó Károly a lehetőségek kihasználását hangsúlyozta, majd kitért a megyét érintő fejlesztésekre, mint például a hamarosan épülő kerékpárútra. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke kifejtette: élni kell azzal az előnnyel, hogy Nógrád a legerdősültebb megye, erre lehet építeni a turisztikát.

Balról: Skuczi Nándor, Turopoli Zsolt, Dr. Becsó Károly és Becsó Zsolt a tari udvarház romjánál épülő bemutatóhely alapkövénél
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

– Éveken keresztül nem kapta meg a térség azt a figyelmet, amelyet megérdemelt volna turisztikai szempontból, pedig gyönyörű természeti környezet vesz körül minket – hívta fel a figyelmet Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. Beszélt a megyei turisztikai fejlesztéseiről is: a közeljövőben Alsótoldon, Kozárdon, Szuhán és Pásztón is elindulnak a projektek.

Taron is elhelyezték a beruházás alapkövét Tar Lőrinc udvarházának a romjánál. A település a kapott összegből – több mint 195 millió forintból – valósítja meg a fejlesztést.

– Szeretnénk a látogatók számára az egykori udvarházat bemutatni, hogy lássák, hogyan is nézett ki régen. Ezenkívül a faluban kialakítunk egy úgynevezett barlangi bemutató teret, ahol a település leghíresebb szülöttjének és névadójának, Tar Lőrincnek a mai Írországban, a Szent Patrik-barlangban tett zarándoklata közben megélt látomásokat mutatjuk be. Célunk, hogy ezen keresztül jussanak fel az udvarházhoz az érdeklődők, de lesz egy turisztikai fogadóépület és bemutatótér is – mondta Turopoli Zsolt, Tar polgármestere, aki bízik benne, hogy a helyiek a turizmusban olyan lehetőségeket találnak, hogy jobb életet tudnak teremteni.

Mint mondta: a falu életében egy ilyen lehetőség kimagaslónak számít.

Az alapkőletételek mellett Szurdokpüspökiben átadták a nemrégiben felújított idősek otthonát, Taron pedig egy olyan korszerűsített intézményt, ami szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatásokat nyújt a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!