axolotl

2019.04.07. 15:20

A kihalás szélére sodródott a kétéltű vízi kutya, Gyarmaton háziállatként tartják

Két mexikói axolotl büszke gazdája a balassagyarmati Brányik Bálint. A természetes élőhelyén súlyosan veszélyeztetettként nyilvántartott faj itthon az akvaristák egyik kedvence.

Nagy Judit Áfonya

Ha élőhelyén elhagyja a vizet, az axolotl eldobja a kopoltyúit, és képes tüdőt növeszteni

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Különleges biológiája pedig a tudományt is foglalkoztatja.

– Egy tévében látott természetfilm hatására tetszettek meg ezek az állatok – meséli Bálint, aki jelenleg egy szürke és egy fehér alapszínű axolotl tulajdonosa. – Alapvetően is vízszerető ember vagyok, gyerekként a nagymamám kerti tava volt a kedvenc játszóhelyem. Az axolotlok két éve vannak nálam, mindketten hímek, bár a nemüket születésük után nehéz meghatározni, akkor még túl ebihalszerűek.

Ha élőhelyén elhagyja a vizet, az axolotl eldobja a kopoltyúit, és képes tüdőt növeszteni
Fotó: Torjay Attila / NMH

Különleges képességük az orvostudományt is forradalmasíthatja. Ha a természetes élőhelyén elhagyja a vizet, az axolotl eldobja a kopoltyúit, és képes magának tüdőt növeszteni az életben maradásért – folytatja Bálint, aki rengeteget kutatott a témában, mielőtt saját példányai lettek.

– Szinte bármelyik szervüket képesek visszanöveszteni, mint a gyík a farkát, akár a belső szerveiket is. Ehhez elég nekik másfél-két hónap, és ez olyan gyorsaságú regenerációs képesség, amit most már tudományos eszközökkel is vizsgálnak. Éppen ezért szomorú, hogy Mexikóban ételként is felhasználják őket, valamint több olyan halfajt telepítettek a helyi vizekbe, amely axolotllal táplálkozik. Mindezek miatt a faj jelenleg a kihalás szélére sodródott.

Az akváriumi tartás következtében a természetes szürke szín mellett megjelentek egyéb, albínó változatok, illetve színes, jellemzően kék és sárga testű állatokat is be lehet szerezni az akvarisztikai kereskedésekben.

Az axolotl éjszaka aktív, ragadozó állat, annak ellenére, hogy nincs saját foga, viszont remekül lát és a szaglása is kiváló. Legideálisabb kézből etetni, és mivel szeret vadászni, a mozgó táplálékot kedveli leginkább. Apró halat, aquadellát, fagyasztott szúnyoglárvát eszik hetente egyszer, ezek állateledelként kiskereskedésekben is kaphatóak. Táplálását időnként érdemes kifejezetten axolotlok számára készült bogyós táppal, csontkukaccal, csirkemájjal is kiegészíteni.

– Sajnos más vízi lényekkel nem tarthatók együtt, ezt tapasztalatból tudom. Egyetlen éjszaka elég volt hozzá, hogy a frissen szerzett guppimat megegyék – mondta el Bálint.

Ugyanakkor az axolotl hosszú életű állat, ha megfelelő körülmények között van tartva. A kétnaponta cserélt víz és algátlanítás segít abban, hogy akár huszonöt évig is élhessen az akváriumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában