hollókő

2018.07.07. 15:24

A hollókői kézműves mutatta be a kínaiaknak a levendulát

Virágzásának ideje a kora nyári időszakra esik, és júniusban országszerte számos helyen gyönyörködhetünk a lilába borult domboldalakban, vagy akár szedhetünk is egy csokorral az illatos gyógynövényből.

Bercsényi Kinga

A levendulát számtalan módon lehet hasznosítani. Kiváló alapanyaga a különféle kézműves termékeknek, amiről Kiss Tünde, a Hollókőn élő népi gyékényfonó mesélt nekünk.

– A levendula felhasználási módjaival Angliában találkoztam először, nagyjából 13 évvel ezelőtt. Azóta is szívesen dolgozom vele. Gyakran készítek illatrudakat, vagy más néven levendulabuzogányokat, amelyek csipkével vagy szaténszalaggal körbeszőtt levendulaszálak. Nagyon szép és mutatós díszek, amikről a virágok sem potyognak le. Ugyancsak tetszetős dekoráció lehet a csipkével, valamint gyékénnyel kombinált vintage stílusú, fonott levenduladísz és a népies hangulatú csuhébaba is, amelynek a szoknyája áll levendulából. Mivel nyugtató és stresszoldó hatása is van, illetve az elalvásban is segít, pelyvából készült párnáimba is kerül kis mennyiségben belőle – nyilatkozta Kiss Tünde.

Kiss Tünde örömmel tapasztalta, hogy a kínai fiatalok is érdeklődnek a levendula felhasználási módjai iránt

Kicsik és nagyok kedvence

Akik szeretik a természetes alapanyagokat, s törődnek azzal, hogy milyen termékeket fogyasztanak, biztosan kipróbálják a levendulaszörpöt. A növény még most is virágzik, a belőle készülő ital pedig garantáltan a család és a barátok kedvence lesz. Nincs más dolgunk, mint egy fazékban két liter hideg vízbe beáztatni húsz levendula virágot. Két jól megmosott citromot feldarabolunk, a levét belenyomjuk a lébe és a héját is hozzáadjuk. Letakarjuk és hagyjuk állni egy napig. Másnap kiszedjük a virágokat és a citromot. A fennmaradt léhez hozzáadunk egy kiló cukrot, majd felforraljuk. Közben be kell állítani a szörp savanyúságát is. Ha azt szeretnénk, hogy több napig elálljon a szörp, tegyünk bele citromsavat, ami megakadályozza, hogy megromoljon az ital.

A levendulát mint fűszernövényt a modern gasztronómia is előszeretettel használja.

– Minden évben csinálok otthon levendulaszörpöt, amit a családom nagyon szeret, és télire is el lehet tenni. Szerencsére nem kell messzire mennem a növényért, mikor szükségem van rá, mert a saját kertemben termesztem. A leszedett virágokat a konyhámban a gerendára lógatva napokig szoktam szárítani. Úgy tapasztaltam, hogy a levendula nagy népszerűségnek örvend, és az emberek kedvelik a belőle készült termékeket – mondta a népi gyékényfonó, aki érdekességként azt is elárulta, hogy nemcsak Magyarországon, de például Kínában is nagy sikere van a gyógynövénynek.

– Nemrégen alkalmam nyílt eltölteni két hetet Kínában, ahol kézműves programokon és rendezvényeken vettem részt. Ott szembesültem a nagy érdeklődéssel. Az ázsiai országban ugyanis nem termesztik ezt a növényt, így ott igazi különlegességnek számít – tette hozzá Kiss Tünde.

Kiemelt fotónk forrása: pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában