Egészség

2018.11.09. 13:51

A gyarmatiak már ismerik az egészséges életmód titkát

Az egészséges életmódról és a helyes táplálkozásról, valamint a testmozgás fontosságáról tartottak előadásokat a Madách Imre Városi Könyvtárban. Az Európai Unió támogatásával megvalósult programban, előzetes regisztrációt követően, ingyenes egészségügyi szűrésekre is lehetősége nyílt az érdeklődőknek. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete vércukor-, koleszterin-, szájüreg-, valamint prosztataszűrést végzett, továbbá alkalom kínálkozott vérnyomásmérésre és a testtömegindex megállapítására is. Három szakember foglalta össze mindazt, amit a kiegyensúlyozott táplálkozásról és testi-lelki épségről tudni kell.

Nagy Judit Áfonya

Kifejezetten népszerűek voltak a szűrővizsgálatok is, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Szöllősiné Zeke Judit dietetikus, életmód-tanácsadó Immunerősítés – testi-lelki egyensúly című kiselőadása a helyes táplálkozás alappilléreit ismertette a szép számban megjelent hallgatóság előtt. Elmondása szerint ahhoz, hogy elkerüljük az időszakos betegségeket, valamint a súlyosabb fertőzéseket, hasznos és természetes tápanyagok segítségével kell megerősíteni az immunrendszert.

Az ellenálló képességet befolyásoló tényezők között fontos szerep jut a vitaminok és ásványi sók bevitelének, a víz-, illetve a sav-bázis háztartásnak. Kiemelte, hogy a tapasztalatok alapján az átlagember nagyon kevés vizet fogyaszt, pedig 30–60 percenként legalább három deciliter víz bevitele javasolt, amely nem helyettesíthető üdítőkkel vagy levessel. Hogy szavainak nyomatékot adjanak, a szervezők szénsavas és szénsavmentes ásványvizeket osztottak ki a résztvevőknek, akik bátran kortyolgattak a prezentáció ideje alatt. Szöllősiné Zeke Judit szerint az ellenálló képességet olyan további tényezők befolyásolják, amelyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön.

Kifejezetten népszerűek voltak a szűrővizsgálatok is, Fotó: Torjay Attila/Nógrád Megyei Hírlap

Ezek a környezeti hatások civilizációs veszélyekkel is fenyegetnek bennünket, hiszen a nagy fokú stressz, az élvezeti szerek és a pszichés hatások mind hozzájárulhatnak a fizikai romláshoz. A túlzásba vitt kávéfogyasztás lerombolhatja az immunháztartást, ha nincs lehetőségünk szabadidős tevékenységekkel lazítani, pszichés egyensúlyunk látja kárát.

Mit érdemes megtenni az egészséges életmód kialakításához? A szakember szerint elsőként is érdemes immunerősítő tápanyagokból összeállított ételeket fogyasztani. A magas antioxidánstartalmú ételek, mint például a cékla, a paraj, a sóska segítenek lebontani a szervezetben keletkezett méreganyagokat, a marhahús és a hüvelyesek fontos cinkforrások, a paradicsom és a brokkoli pedig szeléntartalmuk miatt elengedhetetlenek a szervezet számára. Nem szabad megfeledkezni a probiotikumokról, amelyek egyes jó minőségű joghurtokban és a túróban fellelhetőek, valamint az ómega-­3-ról, amelyet főképp halakból nyerhetünk. Ha lehetséges, a többi fontos vitamint is természetes forrásból biztosítsuk, idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztásával. A savanyított káposzta remek C-vitamin-­tartalma miatt kiválóan ajánlható. Ételeinket kombináljuk évszázadok óta ismert gyógynövényekkel, például kakukkfűvel, rozmaringgal vagy épp csipkebogyóval.

Félegyházi Éva, a Tarjáni Szabadidősport Klub elnöke, személyi edző főképp a szeniorkorban ajánlott mozgásformákról tartott előadásával folytatta a programot.

Az aktív időskor kulcsfontosságú eleme a napi szintű, könnyű testmozgás, a preventív megelőzéssel pedig elősegíthető a hosszabb és egészségesebb élet. Kiemelten fontosnak ítéli a csoportos foglalkozási lehetőségeket, hiszen az így, közösen végzett gyakorlatok nemcsak a vérkeringést javítják, hanem a szorongást is feloldják. A rendszeresen végzett testmozgás hosszú távon számos előnnyel jár. Az izzadás a bőrön keresztül méregteleníti a szervezetet, nő a tüdőkapacitás, a tüdőhörgők kinyílnak és több oxigén kerül az agyba.

A szívizom megerősödik, ezzel párhuzamosan növekszik a szív teljesítőképessége is. Továbbá fontos tényező, hogy csökken az emlőrák és a magas vérnyomás veszélye. Azonban érdemes vigyázni, hiszen a túl sok, nem a testalkatunknak és a kezdeti erőnlétünknek való edzésforma épp ellenkező hatást ér el, a tartósan végzett megerőltető gyakorlatok negatívan hatnak nemcsak az immunrendszerre, hanem közérzetünkre is.

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Szervezetének elnöke prevenciós előadással zárta a rendezvény ismeretterjesztő részét. Kiemelte, hogy a szív- és érrendszeri betegségek mellett a daganatos megbetegedésekből adódik ma Magyarországon a legtöbb haláleset. Fontos tudnivaló, hogy a megelőzés három alappillérének betartásával csökkenthető a rák kockázata: a rendszeres, szakszerű, életkornak és állapotnak megfelelő mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a krónikus stressz leküzdése elengedhetetlenül fontos életünk meghosszabbításában.

Sajnos egyes daganatos betegségeket nem lehet megelőzni. A túlsúly az emlő- vagy a vastagbélrák esetében kiemelt rizikófaktor, ezért a korábbi témákkal összefüggésben a hangsúly a kockázat csökkentésén van. Hasonlóképpen a dohányzás elhagyásával csökkenthető a tüdőrák esélye is, hiszen ez a szokás ma a megbetegedések 90 százalékáért felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!