Évzáró

2018.12.30. 11:16

A Bányász-Kohász Dalkör a 19. századi elődök nyomdokain járva őrzi a hagyományokat

Salgótarján mai, sokszínű kulturális élete több területen is hosszú évtizedekre visszavezethető hagyományokon alapszik.

Cs. B.

Stílszerű évzárás: hangulatosan szólt a nóta, Beküldött fotó

A színjátszás és a fúvószene mellett ilyen a kóruséneklés tradíciója is, minthogy az acélgyári dalárda 1892-ben, bő 125 éve, a bányász énekkar viszont 1922-ben alakult.

Mindkét kezdeményezés folytatójának tekinthető a jelenlegi Bányász-Kohász Dalkör, amely 2003-ban, tehát éppen tizenöt esztendeje jött létre és működik, országszerte is elismerésre méltó sikereket aratva.

Stílszerű évzárás: hangulatosan szólt a nóta, Beküldött fotó

E jubileumokról 2017-ben illetve az idén 110+15 év címmel számos rendezvény keretében emlékezett meg a Diósi János vezette, az egykoron virágzó bányász és kohász iparág képviselőiből álló férfikar.

A dalkör a minap a Dornyay Béla Múzeumban tartotta – a már szintén hagyományos – évzáró rendezvényét, amelyen részt vett és köszöntőt mondott Fekete Zsolt, Salgótarján megyei jogú város polgármestere és Dobor István, a Nógrád Megyei Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke. A házigazda intézmény nevében az igazgató, Shah Gabriella, valamint a helyettes igazgató, Fodor Miklós is megjelent.

Az est egyrészt a százhuszonöt dalos esztendőt volt hivatott búcsúztatni, de mindenekelőtt a legutóbbi tizenöt, s ezen belül az idei, többszörösen jubileumi év fontosabb történéseit vette számba.

Szó esett a helyi, környékbeli, megyén, sőt országhatárokon túli fellépésekről, a fesztiválokon, kórustalálkozókon való szereplésekről. A Józsa Sándor kórustag narrátorságával zajlott visszatekintés alapvetően vidám, szórakoztató hangvételű volt. Ebbe illeszkedett a legtöbb rendezvényükön részt vett Langa József, a Fehérarany ceruza a radírral, valamint a sok távollétet elviselő felesége Fehér gyapjas rend szerénke a türelmes angyal-vándordíjjal való elismerése.

Az összegzésnek részét képezte a sajnálatos veszteségek számba vétele is, hiszen 2012 és 2018 között – mint a Nótárius könyv is rögzíti – végleg eltávozott soraikból Sipos Ákos, Szabó Lajos, Tarján András, Vajda István és Czene Géza. Az évzáró rendezvény résztvevői harangjáték hangja mellett kegyelettel emlékeztek meg róluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!