fejlesztés

2019.03.19. 16:45

85 millió forintos támogatásból épül Nézsa bölcsődéje

Több, a község jövőképét döntően meghatározó fejlesztés indult el, illetve zajlik annak előkészítése a délnyugat-nógrádi településen. Ezek közül a legfontosabb a bölcsőde kialakítása.

Hegedűs Henrik

Március végére szerkezetkész lesz az új bölcsőde, és a művelődési ház felújítására is pályázatot nyújtottak be – mondja Styevó Gábor polgármester

Fotó: Torjay Attila

A falu önkormányzata régen tervezte a bölcsőde létesítését, hiszen erre egyre nagyobb igény mutatkozott, amit felmérések is igazoltak.

– Az ötlet felmerülését követően közvetlenül arra törekedtünk, hogy a két, egymásra épülő gyermeknevelő intézményt lehetőleg egy helyre csoportosítsuk – mondta el portálunk érdeklődésére Styevó Gábor polgármester.

– Kézenfekvőnek tűnt, hogy az új bölcsődét az óvoda tágas udvarára telepítsük és a két épületet szervesen összekössük egymással. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon elnyert 85 millió forintos pályázati támogatásból indult meg a beruházás tavaly szeptember végén. Azóta az időjárásnak is köszönhetően megfelelő ütemben haladnak a munkák. Reményeink szerint március végére szerkezetkész állapotig jutunk. Jelenleg a falak már állnak, koszorú beöntve, és megkezdődött a tető- és fafödém építése és a babakocsiknak is kialakítanak egy raktárhelyiséget – mondta el Styevó Gábor.

Március végére szerkezetkész lesz az új bölcsőde, és a művelődési ház felújítására is pályázatot nyújtottak be
Fotó: Torjay Attila

A polgármester hozzátette, a 160 négyzetméteres alapterülethez 40 négyzetméteres terasz illeszkedik majd, amely az óvodával való összeköttetést biztosítja, illetve lesz még egy 40 négyzetméteres féltető-terasz is. A kivitelezéssel párhuzamosan az önkormányzat korszerű játékokat szerez be az óvodakert eszköztárának bővítése során. A bölcsődében a felépítését követően tizenkét kisgyermeket fogadhatnak.

– Előkészítés alatt van még az energetikai pályázatunk is, szintén a TOP keretein belül. Ez az orvosi rendelő és a Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola korszerűsítését takarja, benne a nyílászárók és a fűtési rendszer cseréjével, a födémek és a rendelő esetében a homlokzat szigetelésével – ecsetelte a folyamatban lévő fejlesztéseket Styevó Gábor.

– Mivel az iskolánk, a Reviczky-kastély, műemléki épület, ezért a szakhatósággal egyeztetéseket folytattunk, amelyek nemsokára befejeződnek. Ha ez lezárul, és megkapjuk a végleges engedélyt, még márciusban szeretnénk megindítani a közbeszerzési eljárást a munkálatokra – mondta el a polgármester.

Tetőt is cserélnek

Styevó Gábor kifejtette még, hogy a művelődési ház felújítására a Vidékfejlesztési Programban adtak be pályázatot. Az épületre ráfér a korszerűsítés, és annak ellenére, hogy a projekt kivitelezéséhez húszszázalékos önerőt kell biztosítania az önkormányzatnak, igyekeznek a kellő forrásokat előteremteni. A kiviteli tervek rendelkezésre állnak és a Magyar Államkincstárnál ötvenszázalékos előleg lehívását kezdeményezték. A pénzügyi kérdések tisztázása és a közbeszerzési eljárás után indulhat a munka az ezerháromszáz négyzetméteres tetőfelület héjazatcseréjével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában