Tárlat

2018.12.06. 06:47

59 alkotó művéből nyílt kiállítás Szécsényben

A szécsényi művelődési ház Szabó István Galériájában nagy érdeklődés mellett nyílt meg a napokban a Nógrád megyei – illetve a megyéhez kötődő – képzőművészek hagyományos őszi tárlata. A kiállítás, mint eddig minden évben, keresztmetszetet ad Nógrád megye kortárs festőművészeinek munkájáról. A tárlaton 59 alkotó 59 képe látható.

Szenográdi Ferenc

Érdeklődők szemlélik a szécsényi őszi tárlat alkotásait a művelődési ház galériájában.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Az ünnepségen az alkotókat, a szponzorokat, az érdeklődő közönséget Sáriné Borik Melinda, a ház munkatársa köszöntötte. Stayer László, a város polgármestere Szécsény és a maga nevében mondott köszönetet az alkotóknak, a szponzoroknak, hogy 23. alkalommal adhatnak otthont egy rangos megyei képzőművészeti eseménynek. Azt mondta: a művészet az, ami többé, emberibbé teszi életünket, szebbé, jobbá a napjainkat. Azok, akik tehetségükkel, szorgalmukkal, szívükkel fejezik ki érzéseiket, olyan csodálatos alkotásokat hoznak létre, amelyek a kiállításon láthatók.

Érdeklődők szemlélik a szécsényi őszi tárlat alkotásait a művelődési ház galériájában.
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

A tárlat megnyitóján Handó Péter író, grafikus, antropológus megnyitóbeszédében szólt arról, hogy azok, akik elég időt szánnak egy-egy műalkotásra, kialakulhat bennük Nógrád megye jelenlegi művészeti életéről egy kép; arról, hogy a műalkotásokon keresztül megnyilvánulók miben és miről gondolkodnak, az egyetemes művészeti tendenciákkal, mennyiben azonosak, vagy ellentétesek. Kitért arra, hogy a tárlat anyaga mennyire sokszínű. Megemlítette, hogy a mű befogadása személyes kapcsolatok révén jöhet létre. Mindenkinek magának kell megnyílni a kiállított alkotások felé. Kitért a mű, a művész és a művészet hármas elemére, hozzáfűzve a negyediket: a befogadót.

A beadott alkotásokat háromtagú zsűri, Handó Péter, Bakos Ferenc szécsényi festő és grafikusművész, Bátori István helyi festőművész bírálták el. Az ünnepségen került sor a díjak átadására. Nógrád Megye Önkormányzatának díjazottja a salgótarjáni Oláh Lajos. Salgótarján város díját a megyeszékhelyen élő, Losonczy Ildikó kapta. Bátonyterenye díját a városban élő Ivitz Zoltán vette át. (Az önkormányzat a kiállításon szereplő valamennyi bátonyterenyei művészét elismerésben részesítette.) Balassagyarmat város díját a balassagyarmati Czudor Beátának ítélte oda a zsűri.

Szécsény város díját, Rákóczi városának alkotója Bagó Istvánné kapta. A Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. díjának a jászfényszarui Vígh Annamária örülhetett. A zsűri aranydiploma elismerésben részesítette Pécsi Ágnes Salgótarján, Pekáryné Mindszenti Csilla Rétság, Ghyzey György Budapest, Óvári János Rétság, Kelemen József Salgótarján, Ispán Tibor Somoskőújfalu alkotóit.

Az ünnepélyes megnyitón közreműködött Csizmadia Kinga, Bacskai Balázs. A huszonharmadik őszi tárlat megnyitója állófogadással, baráti beszélgetéssel fejeződött be.

A kiállítás 2019. január 31-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában