Elhivatottság

2019.01.09. 17:30

42 éve szavaznak bizalmat Vidu Pálnak a szécsényi horgászok

Az az ember vállaljon társadalmi megbízatást, aki képes az egyéni dolgait alárendelni a közösség érdekeinek. Ilyen ember Vidu Pál a szécsényi Petőfi Horgász Egyesület elnöke, aki 42 éve tölti be ezt a tisztséget. Szécsényben kevés ember mondhatja el magáról, hogy több mint négy évtizeden át bizalmat kapott a tagságtól.

Szenográdi Ferenc

Vidu Pál. Szabadidejében szívesen olvas és kertészkedik

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Szenográdi Ferenc

Vidu Pál alapképzettsége asztalos. A szécsényi bútorgyárban dolgozott 40 évig, 1999-ben vonult nyugdíjba. A horgászáshoz fűződő első emléke 1963-ra nyúlik vissza. Abban az évben kérte meg egy ismerőse, Oláh Ferenc, hogy autójával vigye ki az Ipolyhoz. „Hamár itt vagy, próbáld ki a szerencsédet!” – mondta, s kezébe nyomott egy horgászbotot. Olyan hatást gyakorolt rá az első horgászat, hogy egy életre megszerette. Tagja lett az Ipoly Egyesületnek.

Példaértékű munkát végeznek

Télen léket vágnak a tó jegén, hogy oxigénhez jussanak a halak. Tavasszal rendbe teszik a tó környékét, és az odavezető utat. Vidu Pál az elnöki munkát magánérdekei elé sorolja. Nyáron a nagy melegben ha kell, naponta többször is méri a víz oxigéntartalmát, hőfokát, ph-értékét, s ha szükséges, azonnal intézkedik. 2018 novemberében például úgy elszaporodtak a tóban a planktonok, hogy be kellett kapcsolni a szellőztető berendezést. Előfordult, hogy megbeszélték a feleségével, hogy elmennek Szegedre, de az időjárás úgy alakult, hogy a halpusztulás megakadályozása miatt intézkednie kellett, így itthon maradt. Vidu Pál azt vallja, hogy a vállalt feladatot teljesíteni kell. Vezetői munkájához tartozik még az adminisztráció és a pályázatok írása, ennek eredményeként több alkalommal is milliárdos nagyságú összeghez juthattak. Irányítja a kilenctagú elnökség munkáját, tartja a kapcsolatot különböző szervezetekkel, horgászversenyeket szerveznek.

Véleménye szerint a horgászat remek időtöltés, de az igazi kikapcsolódást a természet, s az a csend adja, ami a víz mellett körülvesz. Szécsényben 1973 augusztusában alakult meg a Petőfi Horgász Egyesület. Horgászterületük a mezőgazdasági termelőszövetkezet kéthektáros sóderbánya tava volt. Tagjaikat csak úgy emlegették: „a vasalt nadrágos horgászok”. 1976-ban megkérték Vidu Pált, hogy iratkozzon át hozzájuk, sőt, a következő évi közgyűlésen már elnöknek választották, s ezt a feladatot tölti be azóta is.

Számára az elnöki tisztség nem rang, hanem munka és szolgálat. A mezőgazdasági termelőszövetkezet építő részlege 1990-ig termelte ki a sódert, s ezáltal a tó területe folyamatosan növekedett. Ma 18 hektár, s ugyanolyan nagyságú zöldterület tartozik hozzá. A tó és az azt övező terület a városi önkormányzat tulajdona, de 25 éves használatra átadta az egyesületnek. Az évek során az egyesület taglétszáma is emelkedett. Ma az ifjúságiakkal együtt több mint 300-an vannak, az ország legkülönbözőbb részeiről. Kezdetben a vagyonuk mindössze 6400 forintot tett ki, ma az amortizációt leszámítva több mint 20 millió forint. A tavat gyakran a pihenésre, kikapcsolódásra vágyó vendégek is felkeresik. Megépítették a kilátót, elkészült a tó partján a madarak és halak tanösvénye, amelyet gyakran felkeresnek az iskolások. Felépítették a horgásztanyájukat.

Elkészült a tavat az Ipollyal összekötő 600 méter hosszúságú csatorna, mellyel szabályozni lehet a víz szintjét. Nagy hangsúlyt fektetnek a haltelepítésre is, évente 100 mázsa kerül a tóba.

Vidu Pál. Szabadidejében szívesen olvas és kertészkedik
Fotó: Szenográdi Ferenc / Nógrád Megyei Hírlap

Mindemellett Vidu Pálnak csak kevés ideje jut horgászni, tavaly is csak kétszer tudott. Pálnak két felnőtt fia van, akik bár gyermekként még ott voltak a víz partján, de aztán szép lassan elmaradoztak. A nagyobb középiskolai tanár és az egyik kereskedelmi televízió sportosztályán is dolgozik. A fiatalabb egy szécsényi üzem alkalmazottja.

Vidu Pál 42 éve irányítja a város egyik legnagyobb civil szervezetét. Ő az az ember, aki a vállalt, és a rábízott feladatokat nagy hozzáértéssel, szívvel-lélekkel látja el. Munkáját a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetsége életműdíjjal ismerte el, továbbá Szécsény Város Önkormányzatától megkapta a Szécsényért Kitüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!