Vízcsepp

2023.03.24. 09:57

A víz világnapjára emlékeztek a pásztói iskola tanulói

Harminc évvel ezelőtt nyilvánították a víz világnapjává március 22-ét, amelyet szerte a Földön megünnepelnek. Az internetet és a közösségi médiát szinte „elárasztották” az ezzel kapcsolatos bejegyzések, szűkebb hazánkból is több intézmény megemlékezett e jeles napról. Néhány helyszínen különböző megmozdulásokkal, foglalkozásokkal vagy kirándulással irányították a figyelmet a víz jelentőségére.

Veres Edina

A pásztói Zsigmond Király Általános Iskolában vízcseppet formáztak a tanulók

Forrás: Beküldött fotó

– Az 1992. évi Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték a víz világnapjának megünneplését. Az ENSZ 1993. évi stockholmi 47. Kongresszusa március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává. Ez a közgyűlési határozat felhívta a figyelmet arra, hogy a víz milyen fontos az életünkben – olvasható a Balassi Bálint Megyei Könyvtár közösségi oldalán. 

Hasonló posztot tett közzé a bátonyterenyei Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium is, amelyből az is kiderül: az idei vízvilágnap arra mutat rá, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mint írták, mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. 

Egy kicsit később az iskola szintén a közösségi oldalán örökítette meg a diákok megmozdulását, amely során kékbe öltözve ők is vízcseppet formáztak. 

– Napjainkban már több mint 2 milliárd embernek kell szembenéznie vízhiánnyal, és ez a helyzet a tendenciák szerint várhatóan rohamosan tovább romlik az elkövetkező években – figyelmeztetnek a bejegyzésben. Hozzátették: az ENSZ ­2015-ben célul tűzte ki, hogy 2030-ra minden ember számára biztosítva legyen a tiszta és egészséges ivóvíz, amihez a bátonyterenyei diákok is hozzájárulhatnak a vízpazarlás elkerülésével. 

A világnaphoz kapcsolódóan a pásztói Zsigmond Király Általános Iskolában is szerveztek programokat, a felső tagozatosak egy vízcsepp megformálásával és játékos foglalkozásokkal, kísérletekkel emlékeztek meg az eseményről. 

A város másik oktatási intézményén, a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégiumon egy „hullám” söpört végig, ahogy a tanulók az udvaron a víz mozgást elevenítették fel performance-ukkal. 

Hasonlóképpen tettek a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában, ahol többféle eseménnyel is igyekeztek felhívni szerdán a diákok figyelmét a vizeink fontosságára. 

A szakképzési centrum lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a víz szerepe és körforgása téma volt több tanórán is, de emellett késő délutánig akadályverseny zajlott az iskola körül, ahol a diákoknak „vizes” feladatokat kell megoldaniuk, teljesíteniük. 

– Az alkalomra fotópályázatot is hirdetett az intézmény, amelyre számos tanuló küldött be a természettel, a természetes vizekkel kapcsolatos képet. A víz világnapjának idei szlogenje és témája arra hívja fel a világ figyelmét, hogy az éltető vízkincsünk megőrzésének érdekében cselekedni kell, gyorsan – írta a szakképzési centrum, hozzátéve: a kerisek megértették az üzenetet, és a víz világnapján a kék színt helyezték a központba, amit az is alátámaszt, hogy a fiatalok – akárcsak a pásztói diákok – egy vízcseppet formáztak az iskola udvarán. 

Természetesen Nyugat-Nógrádban sem feledkeztek meg arról, hogy mire emlékezünk március 22-én. Nagyorosziban például a Művelődési Ház és Könyvtárban tartottak programot a gyerekeknek a napokban. Az intézmény közösségi oldalán számolt be arról, hogy immár másodszor látogattak el hozzájuk az alsós napközis tanulók, akik fegyelmezetten és figyelmesen vettek részt a víz világnapját központba állító foglalkozáson. 

Teljesítették a kihívását
A Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola több diákja a Gyalogolj a vízért! nevű akcióhoz is csatlakozott kísérőtanáraikkal a közelmúltban. Az oktatási intézmény Facebook-oldalán tette közzé, hogy a felső tagozattal teljesítették a víz világnapja egyik kihívását. – A nyírjesi forrásig mentünk, oda-vissza gyalog. Útközben beszélgettünk a vizek jelentőségéről. A forrásnál felfrissültünk a friss vízzel, és közös fotókat készítettünk a kolibrialkotásokkal – olvasható az iskola bejegyzésében, amelyből az is kiderült, hogy mindezzel kívánták kifejezni együttérzésüket azok iránt, akik nem jutnak tiszta vízhez. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!