felújítás

2020.11.10. 14:00

Rövidesen új tanoda jöhet létre a salgótarjáni TIT székházában

Évtizedek óta TIT-székházként ismeri a közvélemény azt az önkormányzati tulajdonú épületet, amelyben sokáig több más civil szervezet is működött. Éppen két esztendővel ezelőtt egy pályázati siker realizálásával ott sikerült kialakítani a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületnek az úgynevezett Pegazus Élményközpontot. Napjainkban újabb ötlettel rukkolt elő az ország egyik legrégebbi, 1841 óta létező egyesületének Mérleg utcai képviselete.

Csongrády Béla

Gőz Gábor nagy kedvvel foglalkozik a gyerekekkel

Forrás: NMH-fotó

A kezdeményezés lényege egy – az élményközpontra épülő – úgymond tanoda létrehozása. Az elképzelésről, a tervekről Gőz Gábor, a salgótarjáni Beszterce-lakótelepi Általános Iskola volt tanára, 2018-tól a TIT megyei igazgatója, a Pegazus projektmenedzsere tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy mintegy előzményként, ha úgy tetszik, példaként tekintenek az általa igazgatott etesi Kilátó Tanodára, amelyet tíz esztendeje működtet a Didaktika Egyesület rendszeresen, legalább harminc beiratkozott tanulóval. Az Etesen folyó tevékenység, szakmai munka az elmúlt évtized során mintaértékű modellé vált. Ezt igazolja a Kilátó Tanoda országos elismerését, amennyiben a következő évek meghatározó tanoda támogatási rendszerének a Tanoda szolgáltatók befogadására és költségvetési támogatására című pályázati sajtótájékoztatóját a Nógrád megyei községben tartották, minthogy a Kilátó az elsők között került be az ilyen típusú állami támogatású tanodák közé.

A tanodai rendszer Magyarországon az 1990-es évek közepétől létezik, s főként a hátrányos helyzetű gyermekek tanulását, felzárkóztatását a délutáni órákban segítő intézményként jött létre. Önkéntes részvételre alapoz s messzemenően épít a belső igény szerinti egyéni szükségletekre, igényekre. Az iskolai munka támogatása speciális, élményalapú módszerekkel történik. A tanodai ismeretközvetítés kiegészül nevelési célokkal és a szabadidő hasznos eltöltésére, közösségépítésre vonatkozó gazdag kínálattal, benne kirándulásokkal, táborozásokkal, kézműves-foglalkozásokkal, motivációs műhelyekkel színesített programokkal. A tapasztalatok szerint a gyerekek szívesen vesznek részt nemcsak az utóbbi jellegű, értelemszerűen kötetlenebb, szórakoztatóbb, hanem a tanulást segítő foglalkozásokon is. A tanodákban dolgozók nagy része pedagógus, de a szervezet a szociális ágazatból is igyekszik bevonni hozzáértő szakembereket.

Gőz Gábor nagy kedvvel foglalkozik a gyerekekkel
Fotó: NMH-fotó

Etesen azért is sikeres a tanodai munka, mert a telephely egy faluközponti épületében található, s egyébiránt is nagyon hatékony az együttműködés a helyi önkormányzattal. Egyedülállóan működik a legórobot-programozás. Ennek keretében a Didaktika Egyesülettel kapcsolatban lévő Neumann János Egyetem segítségével a tanodások felsőfokú intézménybe is ellátogathattak, és Kecskeméten pályaorientációs céllal megtekinthették a Mercedes-Benz-autógyárat. Mindezek indokolják, hogy a salgótarjáni városközpontba tervezett Pegazus Tanoda erősítse és ápolja az etesivel kialakult partneri kapcsolatokat.

Az előkészítés folyamata sikeresen lezajlott, a szakmai feladatok kidolgozásra kerültek. Elindult a kormányhivatali engedélyezés. Az egyesület támogatási igényt nyújtott be a GYE-20-ALT-TAN-2 programba. Salgótarjánban az északi városrészben nem működik tanoda, s a város szerkezete miatt nehezen oldható meg az ott élő gyermekek eljuttatása távolabbi intézményekbe. A megvalósuló tanoda számukra is bizosíthatja a magasabb iskolázottsági szintet és közvetetten csökkentheti a térségből való elvándorlást.

Népszerű a Pegazus Élményközpont

2018 őszén dr. Hámori József akadémikus, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat országos elnöke avatta fel a Pegazus Élményközpontot, amely korszerű eszközökkel, gyakorta játékos formában, szórakoztató programokkal nyújt új ismereteket főleg a gyermek- és fiatalkorú látogatók számára, de az őket elkísérő pedagógusok, szülők, kísérők is szívesen töltik szabadidejüket a különböző termekben. Az elmúlt két év során a Pegazus Élményközpontban mintegy ötezer érdeklődő fordult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!