rekonstrukció

2019.05.26. 15:30

Felújították a rendházukat a szécsényi ferences nővérek

Szécsényben az 1930-as évek elején telepedtek le a szegénygondozó ferences nővérek, a mai Haynald Lajos út 12. szám alatt laktak. Főleg házaknál vállaltak gondozást, de átmenetileg magukhoz is befogadtak pár beteg, elesett embert, amíg azok a ludányhalászi szeretetotthonban nem kaptak elhelyezést.

Szenográdi Ferenc

A nővérek, hogy többfelé eljussanak, kerékpárral jártak, de volt, amikor szekérrel tűntek fel a környéken, hogy a szegényeknek gyűjtsenek. A testi gondozás, ápolás mellett lelki vigaszt is nyújtottak. Szécsényben négy-öt nővér végezte szép és áldozatos munkáját egészen 1950-ig, amikor feloszlatták a rendet.

A társadalmi változásokat követően 1990-ben folytathatták közösségi életüket. Szécsénybe is visszaköltöztek, megkapták egykori rendházukat. Munkájuk kezdetben abból állt, hogy az idős betegeket látogatták. A házukat úgy alakították át, hogy ott 12 fő részére ellátást tudjanak biztosítani testvéri közösségben. A gondoskodás mellett hitüket is megélhették a gondozottak az otthonban. Kis kápolnájuk felszentelésére 1994 vízkeresztjén került sor. Egyre többen és többen kérték a felvételüket az otthonba. A várólistán 30-40 név is szerepelt. Szükségessé vált az új otthon létrehozása. 1927-ben épült fel a Római Katolikus Elemi Fiú Iskola a templom mellett, amelyet 1948-ban államosítottak.

A szécsényiek is örülnek a megújult épületnek
Fotó: Sz.F. / N.M.H.

Hosszú évekig működött ott általános fiú iskola, később óvodának alakították át. A rendszerváltást követően az egyház visszaigényelte az épületet, amelynek menete elhúzódott. Végül is megkapták és átadták a nővéreknek. Az átalakítást követően, 2015-ben került sor az épület birtokbavételére. A Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közösségében harminc idős, munkában megfáradt ember találja meg második otthonát, s megkapja mindazt, ami számára a legfontosabb: a szeretetet.

A Haynald Lajos út 12. szám alatti épület állapota az idők során meglehetősen leromlott, igazán megérett arra, hogy átfogó rekonstrukcióra kerüljön sor, ami a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával jöhetett létre. A felújított Ferences Szegénygondozó Nővérek Rendházat a közelmúltban adták át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!