interjú

2019.04.04. 20:00

Morvai Máté szerint valódi életérzés a Bányász-Kohász Fúvószenekar tagjának lenni

A helyi Bányász-Kohász Fúvószenekar idén ünnepli 140. születésnapját, amelynek tagjait a zeneszeretet, a hagyományok ápolása és a közös élmények kovácsolták egy családdá. Morvai Máté immár kilenc éve fújja trombitáját a rezesbandával, aki szerint a nagy múltú zenekarhoz tartozni nem más, mint valódi életérzés.

Palchuber Kinga

Morvai Máté szerint zenekarhoz tartozni életérzés

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

– Még kisdiákként választotta hangszerének a trombitát, amelyen máig igazi szenvedéllyel játszik…

– A zene iránti szeretetem már óvodáskoromban megmutatkozott: mindig mosolyogtam, ha muzsikáltak körülöttem. A salgótarjáni zeneiskolában kisdiákként Szabó Istvánnál sajátítottam el a trombitálás alapjait, majd a Váci Zeneművészeti Konzervatóriumban folytattam tovább tanulmányaimat. Ezt követően az igazságügyi pálya felé kezdtem el érdeklődni, jogi ismereteimet jelenleg is bővítem. S bár fő hivatásomnak végül nem a zenélést választottam, amíg élek, a trombitálás egy örök szerelem marad az életemben. Szóló trombitásként és zenekari zenészként már több száz koncerten vagyok túl, de polgári és egyházi szertartásokon is játszom.

Javában zajlik az ünnepi készülődés

A 140. születésnap alkalmából Salgótarján belvárosában június 22-én egy nagyszabású ünnepség keretében emlékeznek meg a zenekar múltjáról, de e napon egy országos fúvószenekari találkozót is megszerveznek a még működő bányász-fúvószenekarok közreműködésével. – Nagyon készülünk az eseményre, a háttérmunkálatok már most gőzerővel zajlanak. Szeretnénk, ha minden jól sikerülne és a fellépők tovább vinnék Salgótarján jó hírnevét, vendégszeretetét és fúvószenei hagyományait – mondta Morvai Máté. A 140 éves történelmünk című tárlat megvalósításához pedig a zenekar továbbra is várja a régi dokumentumokat, fényképeket és emléktárgyakat, amelyek visszaidézik a rezesbandák múltját.

– Kilenc éve már annak, hogy az idén 140 esztendős Bányász-Kohász Fúvószenekarban is muzsikál. Hogyan került a rezesbandába?

– Évekkel ezelőtt Boros Sándor – aki karmesterkedett, tanított és közreműködött a rezesbanda életében – biztatott arra, hogy csatlakozzak az akkor még salgótarjáni Kohász Fúvószenekarhoz. Öt évvel ezelőtt a Bányász és Acélgyári Fúvószenekarok egyesítése mind szakmai, mind pénzügyi szempontból óriási jelentőségű volt, azóta Bányász-Kohász Fúvószenekar néven játszunk és éltetjük az elődök hagyományait. A rezesbandához tartozni valódi életérzés, a zene és a közös élmények mindenkor igazi családdá kovácsolták össze a tagokat. Számomra óriási jelentőséggel bír, hogy egykori tanárommal, Szabó Istvánnal együtt zenélhetek, hiszen ő szerettette meg velem a zenét első ízben. Emellett az idősebbek mind-mind jó példák arra, hogyan tart a zene örökké fiatalon…

 

Morvai Máté szerint zenekarhoz tartozni életérzés
Fotó: N.M.H.

– Ön szerint miben rejlik a századokon átívelő zenekar titka?

– Egyrészt a zenekar hagyományőrző jelleggel bír, másrészt a tagok lelkesedése a kezdetektől fogva töretlen. Úgy gondolom, mindnyájunk nevében elmondhatom: hatalmas lelkesedéssel járunk próbálni hétről hétre, mert a közös zenélés kikapcsolja és ellazítja a csapatot. A trombitálás mindig színt visz a hétköznapjaimba, ilyenkor nem létezik más, csak a zene…

– Ki tudna emelni egy fellépést a fúvószenekarral, ami máig kedves a szívének?

– Mind emlékezetes! Amennyiben választanom kellene, akkor talán a munka ünnepi zenés ébresztőt választanám. Május 1-jén városszerte fantasztikus a hangulat, ilyenkor Salgótarján különböző részeinek lakóit jól ismert indulókkal és nótákkal örvendeztetjük meg. Ezután a Dolinkában szólnak a polkák és a keringők, a sztárvendégek érkezéséig pedig mi alapozzuk meg a hangulatot. Mindenhol szeretek fellépni, ahol mosolygós és hálás emberek vesznek körül. A pozitív visszajelzések erőt adnak a folytatáshoz, hiszen egy zenész elsősorban azért játszik, hogy elérjen a közönség szívéig.

– Mit gondol, van jövőjük?

– Óriási eredmény, hogy a fúvószenekar még ma is él, s máig rendelkezik szakmai utánpótlással. A két zenei együttes összeolvadását tovább erősítette a salgótarjáni zeneiskola szerepvállalása, amely próbalehetőséget és szaktanári segítséget, valamint új karmestereket is adott az együttesnek. Az utánpótlást szintén az intézmény biztosíthatja, amelynek szaktanárai töretlen lelkesedéssel oktatják és terelgetik zenei irányba a fiatalokat. Mindenkit csak buzdítani tudok arra, hogy csatlakozzon a társasághoz, hiszen nálunk a jókedv garantált!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!