vadregényes táj

2019.03.31. 07:00

Egyre többen költöznek végleg vidéki nyaralóikba

Csend, béke, tiszta levegő, vadregényes környezet. Megyénk nyugati felében egyre népszerűbbek az ilyen helyek, és már nem csupán a hétvégi kerti munkák idejére látogatják meg lakjaikat az emberek, hanem mind többen, életvitelszerűen ki is költöznek nyaralójukba.

Hegedűs Henrik

A bánki üdülőövezetben már javában zajlanak a tavaszi kerti munkák és a kisebb építkezések. Akik csendre, nyugalomra vágynak és megtehetik, állandó lakosok a nyaralójukban

Forrás: N.M.H.

Fotó: Torjay Attila

Balassagyarmat közkedvelt üdülőterülete a tórendszeréről nevezetes Nyírjes. Itt, illetve a környező pusztákon korábban is éltek családok, és a mai önkormányzati vendégházban iskola működött, de igazából a múlt század hatvanas éveitől indult meg a komolyabb fejlődés, amikor a városbeli vállalatok és intézmények sorra építették fel nyaralójukat, illetve a május elsejei ünnepségek egy része szintén a Nyírjesben zajlott.

Diósjenőn teljes a közművesítés

A községben a tó körül épült ki üdülőövezet, ahol mára nem csak a horgászturizmus a kiemelten jellemző. Megkerestük Tóth János polgármestert, aki elmondta, az önkormányzat már korábban biztosította a teljes ellátottságot, van villany-, gáz-, víz- és csatornahálózat is. Folyamatosan ügyelnek a terület rendben tartására, felújítják az utakat, kitisztítják a vízelvezető árkokat, hiszen több helyen igen lejtős a szakasz, és elenyésző azoknak az aránya, akik nem törődnek a saját ingatlanukkal.

A polgármester örömteli fejleményként említette továbbá, hogy az elmúlt egy esztendőben gyarapodott a diósjenői lakosság, ami egyrészt az üdülőövezetbe beköltözőknek is köszönhető, ez is mutatja, egyre népszerűbb a Börzsöny hegység környéki vidék. Így a nagyközség lélekszáma már megközelíti a háromezret.

– Mi 1970-ben költöztünk ki ide, az első fecskék között voltunk – mondta az egyik lakó, Pócsik Tibor. – Elsősorban a csend, a nyugalom vonzott, és az első időkben, a hétköznapokon jóformán csak a horgászokkal találkoztunk. Aztán egyre több ház épült, előbb a bevezető út bal, később a jobb oldalán is, illetve a legnagyobb tó mögötti, Kóvár felé eső részen. Szeretném kiemelni, hogy a tulajdonosok döntő többségükben rendkívül gondosak, nincsenek nagyon elhanyagolt épületek.

Azt már Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere tette hozzá, hogy ma már közel száz család életvitelszerűen él itt, valamint az önkormányzat már belterületbe vonta az övezetet. Az infrastrukturális ellátottság viszont nem teljes körű, szennyvízelvezetés például csak az egykori ifjúsági táborban működő szakközépiskolában van, de erre a rendszerre a környék rácsatlakoztatható. A Nyírjesben a közeljövőben egyéb, jelentős nagyságrendű fejlesztések is lesznek.

Ellátogattunk Bánkra, ahol a napsütéses időt kihasználva, javában zajlanak a tó fölötti területen a tavaszi munkálatok, a házak rendbetétele, a kertek beültetése.

A bánki üdülőövezetben már javában zajlanak a tavaszi kerti munkák és a kisebb építkezések. Akik csendre, nyugalomra vágynak és megtehetik, állandó lakosok a nyaralójukban
Fotó: Torjay Attila / N.M.H.

– Községünkben jelenleg 586 üdülő található – fejtette ki Ivanics András polgármester. – Főként a fővárosi és Budapest agglomerációjában élő emberek vásároltak telkeket annak idején Bánkon. Egy-két kivételtől eltekintve, ahol az eredeti tulajdonosok meghaltak és a hozzátartozók távol élnek, teljesen rendben tartottak ezek a házak-kertek. Az elkövetkező időszak legnagyobb beruházása a szennyvízrendszer kiépítése lehet, amelyet Rétsággal és Tolmáccsal közös kivitelezésben oldunk meg. Ezzel a csatornázással nemcsak az infrastrukturális kiépítettség lenne teljes, hanem a tó víztisztaságát jelentős mértékben növelhetnénk. Őszintén reméljük, hogy ezt a beruházást a közeli jövőben megindíthatjuk.

Nemrégiben jártunk a vidéki turizmus által eddig még kevésbé felfedezett, gyönyörű természeti környezetben elterülő cserháti faluban, Kisecseten. Itt Pribelszki Tamás polgármester hangsúlyozta, a község feletti dombokon egyre terebélyesedő üdülőterületet mindenképpen belterületté szeretnék nyilváníttatni, mert ez elengedhetetlen feltételen annak, hogy további komoly fejlesztéseket végezhessenek el itt. Ráadásul a tulajdonosi közösség rendkívül erős, még külön egyesületet is alapítottak, kiépült az elektromos hálózat és szinte mindenki bevezettette a villanyt. Az elkövetkező cél, hogy korszerűsítsék a meglévő földutakat, lefektetnék a vízvezetéket, így az eladó telkeket könnyebben értékesíthetnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!