Patikai fennakadás

2019.02.13. 17:30

Nógrádban is kevés a gyógyszertári szakasszisztens, de van megoldás

Az árucikkek átvétele, raktározása, a készlet felvétele, a lejárati idők ellenőrzése és a selejtezés – többek között ez a dolga a patikai szakasszisztensnek. Manapság hiány van belőlük, de már képzik az utánpótlást.

Nagy Judit Áfonya

A törvény szerint egy patika kizárólag akkor adhat ki gyógyszert, ha az üzletben legalább egy fő diplomás gyógyszerész jelen van.

A további alkalmazottak – úgy mint az asszisztens és a szakasszisztens – közvetlenül az ő irányítása alá tartoznak.

Gyógyír: már képzik az utánpótlást

Mivel egyre több gyógyszertár, gyógynövénybolt és állatpatika nyílik, szükség van szakemberre. Mintegy ötezren foglalkoznak ezzel Magyarországon, de a dolgozók átlagéletkora meghaladja az ötven évet, egyre nagyobb igény mutatkozik a fiatal utánpótlásra. Nógrád megyében Salgótarjánban indul elegendő jelentkező esetén gyógyszertári asszisztens-képzés, a tanfolyamot nappali és esti képzésben is lehet végezni. Az első szakma megszerzését az állam támogatja, az OKJ-s képzés két évig tart és szakmai vizsgával zárul. A jelentkezés nincs korhatárhoz kötve, képzési díja viszont 15 ezer forint félévente. Előnyei, hogy érvényes diákigazolványt ad, nappali képzésen a jogszabályban meghatározott életkorig családi pótlék és árvaellátás is jár.

– Az asszisztens munkakörébe tartozik az árucikkek átvétele, raktározása, a készlet felvétele, a lejárati idők ellenőrzése és a selejtezés. Anyagokat rendel, figyeli, hogy mennyi fogy az egyes termékekből, adminisztrációs és dokumentációs munkákat végez el, valamint kezeli a pénztárat – foglalta össze érdeklődésünkre Kalcsó Péterné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Nógrád megyei területi szervezetének elnöke.

Dr. Bodnár Tamás, a Balassagyarmaton működő, Teleki utcai gyógyszertár vezetője elmondta: ahhoz, hogy valaki asszisztensből szakasszisztensé váljon, szakmai továbbtanulás szükséges.

– A jelenlegi oktatási rendszer osztott, vagyis két év asszisztensképzés után még egy év a szakképzés ideje. Ahhoz, hogy a jelölt ezt a ráépítő képzést elkezdje, szükséges a gyógyszertárban eltöltött gyakorlati idő. Ez tulajdonképpen része a képzésnek, hiszen az elméletben megtanultak gyakorlati alkalmazása nem megy azonnal. Ilyenkor a gyógyszerész betanítja a gyakornokot, hogy aztán később önállóan is végrehajthassa a munkakörébe tartozó feladatokat. Mivel a gyógyszertár „veszélyes üzem”, a betegbiztonság miatt szükséges, hogy bizonyos ideig a gyakornok felügyelet mellett dolgozzon – mondta dr. Bodnár Tamás.

Hozzátette, hogy a leendő szakasszisztenstől elvárt alapvető képességek mellett fontos tényező a személyiség: a szaktudáson túl az empátia és a segítőkészség is fontos szerepet játszik az álláskeresésben. Szakképesítés nélkül az asszisztensek viszont gyógynövényekkel foglalkozó szaküzletekben, gyógyszerrel foglalkozó nagykereskedésekben, a gyógyszergyártás különböző területein vagy akár állatorvosi gyógyszereket forgalmazó boltokban is elhelyezkedhetnek.

Kalcsó Péterné tájékoztatása szerint gyógyszertár ugyan van elég a megyében, gyógyszerész és asszisztens azonban kevés, és van olyan település, ahol hetente mindössze hat órát van nyitva a patika. A hiány pótlására lehetséges megoldást nyújtanak ugyan a nővér-, orvos- és gyógyszerész-közvetítéssel foglalkozó cégek, azonban a magas, három-négyezer forintos óradíjak – amelyek már a Budapestről történő vidékre utazás alatt is „ketyegnek” – jelentősen megterhelik a gyógyszertárakat.

További „vészmegoldás” lehet még, ha egy közeli településen élő, épp szabadságon lévő orvoslátogatót szerződtet pár hétre a patika. De ez ritka és nem végleges.

Dr. Bodnár Tamás is hasonló állapotokról számolt be, szerinte Nógrád megyében is hiány van mind gyógyszertári asszisztensből, mind gyógyszerkiadó szakasszisztensből.

Jelenleg több gyógyszertárban is gyakornok dolgozik, tehát a szabad helyek miatt nem okoz problémát az elhelyezkedés. Az azonban korántsem biztos, hogy a lakóhelyén talál állást a leendő munkavállaló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!