Megtiszteltetés

2019.01.18. 11:30

Vendégként szerepelnek a Zenthe munkatársai a váci színház társulatánál

Mint Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója elmondta: 2017-ig vezethető vissza szakmai kapcsolatuk a szintén néhány éves múltú Váci Dunakanyar Színház társulatával, amelyik a közelmúltban szintén megkapta a Kiemelt Előadó-Művészeti Szervezet címet.

Csongrády Béla

2017-ben koopro­duk­cióban mutatták be M. Frayn angol drámaíró Még egyszer hátulról, avagy függöny fel! című darabját. A 2018/2019-es szezon első bemutatóját, Molnár Ferenc Az ördög címmel írott vígjátékát a váciak művészeti vezetője, Bakos Kiss Gábor rendezte a nógrádi megyeszékhelyen, a közelmúltban pedig Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház produkciós vezetője és Sándor Zoltán művészeti vezető kapott meghívást Vácra, hogy rendezőként, illetve dramaturgként működjön közre Carlo Goldoni 18. századi olasz szerző A hazug című vígjátékának színre vitelében. Jelenleg mintegy nyolc-tíz próba után tartanak, a premier február 9-én lesz.

Carlo Goldoni

Az 1707 és 1793 között élt, jogi végzettségű írót nem véletlenül nevezik az olasz Moliére-nek. A nevéhez fűződő mintegy százötven színdarabja révén egyike a világszerte legtöbbet játszott neves szerzőknek. Legismertebb művei közé sorolható A kávéház, A két úr szolgája, a Chioggai csetepaté, a Fogadósnő, avagy Mirandolina, és viszonylag gyakran műsorra tűzik a színházak a most Vácott – a salgótarjáni Susán Ferenc rendezésében – bemutatásra kerülő A hazug című, talán kevésbé harsány, de igencsak tanulságos komédiát is.

Magyarósi Gizella fordításából Sándor Zoltánnak kellett a szöveget kétfelvonásossá tömöríteni, de az anyag menet közben is változik. Az olasz színház megújítójának erkölcsi tandrámaként is értelmezhető műve ma is aktuális, amit a címszereplő, Leilo (akit Puskás Péter személyesít meg) apja, a kereskedő Pantalone (Jakab Csaba megformálásában) ekképpen fogalmaz meg: „Nem a származás teszi a becsületes embert, hanem a tettei. A kalmárember hitele az igazmondása. A mi legnagyobb tőkénk a bizalom.”

Susán Ferenc 11 szereplővel dolgozik. Négy fiatal a Kaposvári Egyetem hallgatója, de a rutinos színművész közé sorolandó a fentebb már említett Jakab Csaba és Kovács Vanda is. Mindketten többször felléptek már a Zenthe Ferenc Színház produkcióiban. Ugyancsak ismerős lehet sokak számára a díszlet- és jelmeztervező Pallós Nelli, akit – mint gyakori munkatársukat – a zenthések ajánlottak a váci színháznak. Alapvetően zökkenőmentesen, jó légkörben folyik a próbafolyamat, noha mindkét vendég számára szokatlan, hogy a más környezetben nem minden szál az ő kezükben fut össze.

Susán Ferenc rendező és Sándor Zoltán dramaturg a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházat képviseli a felkérés teljesítése során, Beküldött fotó

Az előadást később szeretnék elhozni Salgótarjánba, ahol az e szezonbeli negyedik zenthés premiert, Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját Kis Domonkos Márk, a váci színház igazgatója rendezi majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!