Rákóczi-megemlékezés

2019.01.25. 17:30

Romhány korábbi polgármestere kapta a Bereczki-gyűrűt

Tolnai János, Romhány korábbi polgármestere kapta a nagyközségben végzett értékteremtő tevékenységéért járó kitüntetést, a Bereczki-gyűrűt. A Rákóczi-szabadságharc utolsó csatájára emlékező ünnepségen a helyi dalárda férfikórusát is díjazta az önkormányzat.

Hegedűs Henrik

Az ünnepség keretében Vezér Attila, Romhány jelenlegi polgármestere (balra) adta át a Bereczki-gyűrűt elődjének, Tolnai Jánosnak

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

A Rákóczi-szabadságharc utolsó, 1710. január 22-én lezajlott csatája évfordulóján, a helyi művelődési házban először Balla Mihály országgyűlési képviselő szólt a megjelentekhez. Kiemelte, a kuruc kor méltón mutatja milyen a magyar vitézség, milyen mély a hazaszeretet, amiért fegyvert ragadtak elődeink, példát mutatva az utódoknak.

Rákóczi-emlékév

A rendezvényen Martényi Árpád a Rákóczi Szövetség alelnöke elmondta, hogy a kormányzat 2019-ben Rákóczi-emlékévet hirdetett meg, amely ismét reflektorfénybe emelheti a vezérlő fejedelem és kurucai tiszta, becsületes alakját, emberi mintát adva a mai nemzedékeknek. Hajdú István pedig egy felhívást olvasott fel: idén az évszakokhoz kötődően négy kirándulást is szerveznek Rákóczi nyomában címmel. Elsőként február 2-án indul buszos túra Romhányból, az 1710-es csata utáni visszavonulást követve Galgaguta, Galgahévíz, Tápiószentmárton vonalon.

Molnár Sándorné, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke felidézte azokat a mozzanatokat, amelyek a 2003 óta tartó megemlékezéseket jellemezték, benne például egy érdekes kuriózumot említve, amikor a svéd nagykövetségi ügyvivő jelenlétében énekelte el a dalárda az északi nép himnuszát.

Vezér Attila, a falu polgármestere nyújtotta át a kitüntetéseket. Elsőként Tolnai Jánost szólította, aki a múlt század utolsó évtizedétől a 2000-es évek közepéig három cikluson keresztül látta el a településvezetői feladatokat. A tizenkét éves munka során rengeteg vívmánnyal gazdagodott a falu: kiépült a víz- és gázközműhálózat, utcákat aszfaltoztak le, felvették a kapcsolatot a lengyel testvértelepüléssel, megszerezte az önkormányzat a mai művelődési ház épületét, sportöltöző létesült, felállították az 56-os mementókeresztet. Emellett fellendült a kulturális élet, a Rákóczi-hagyományok ápolása is új szakaszba lépett. Tolnai János a közéleti tevékenysége mellett a katolikus egyházközség életében is szervező szerepet vállalt és vállal ma is.

Az ünnepség keretében Vezér Attila, Romhány jelenlegi polgármestere (balra) adta át a Bereczki-gyűrűt elődjének, Tolnai Jánosnak
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

A Romhányban született hírneves gyümölcsnemesítő szakemberről elnevezett másik díjat, a Bereczki-plakettet a Romhányi Dalárda érdemelte ki. A Hajdú Éva karnagy vezette és évszázados hagyományt felélesztő férfikar tavaly ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. Nem csupán a környéken zengik a dalt a különböző rendezvényeken, hanem a Kárpát-medence távolabbi tájaira is eljutottak, felléptek már a Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján is.

Az ünnepség zárásaként Galbács Tamás fotótárlatát nyitották meg az intézmény nagytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!