Jegyzet

2019.01.29. 12:16

Centenáriumunk

Középiskolás koromban hallottam először Balassagyarmat honmentő harcairól, aminek ma ünnepeljük a századik évfordulóját.

Hegedűs Henrik

Büszke lokálpatriótaként jártam az akkoriban megalakult Civitas Fortissima Kör gyűléseire, figyeltem az „öregek” visszaemlékezéseit, különösen Kamarás Józsi bácsiét, akinek vitathatatlanul óriási szerepe volt abban, hogy az Ipoly-parti település ma a Legbátrabb Város megtisztelő címet viseli. Ő tízéves kisgyermekként élte át a fegyverropogástól hangos, elszánt küzdelmet a betolakodók ellen. Később tudtam meg a családi vonatkozásokat, ami még büszkébbé tett, még jobban növelte kötődésemet 1919. január 29-e szellemiségéhez.

Nagymamám mesélte el, hogy anyai dédapám vasutasként részt vett a korabeli eseményekben, noha ő fegyvert nem fogott. Utóbb, már újságíróként beszélgetve Kamarás Józseffel láttam-tapasztaltam, milyen buzgón fáradozik azért, hogy a városháza homlokzatára hivatalosan is felfesthessék a Civitas Fortissima feliratot. Ott álltam a tömegben és el is érzékenyültem, amikor néhai Urbán Árpád országgyűlési képviselő kezdeményezésének köszönhetően 2006-ban Szili Katalin akkori házelnök átnyújtotta a címet tartalmazó okiratot Lombos István polgármesternek és dr. Szakács Zoltánnak, a Civitas Fortissima Kör elnökének. Most pedig elérkeztünk a századik évfordulóhoz, amit méltó módon, többnapos rendezvénysorozattal köszöntünk. Civitas Fortissima gyermekei fejet hajtanak a hősök előtt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!