Hímzés

2019.01.05. 19:55

Botos Fruzsina hét évvel ezelőtt vált a keresztszemezés rabjává

Munka közben az anyagon percről percre rajzolódik ki előttem a kép egy-egy részlete, s vele együtt az egyéniségem is. Egy öltés, meg még egy, s így tovább… – húzta végig ujjait egyik kedvenc alkotásának fonalain a bátonyterenyei Botos Fruzsina, aki hét évvel ezelőtt vált a keresztszemes hímzés szerelmesévé. A fiatal lány nagy álma, hogy önálló kiállításon mutassa be munkáit.

Palchuber Kinga

Talán a Földkerekség című munkája volt eddig a legösszetettebb alkotás

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

Botos Fruzsina családja egyik barátjának biztatására próbálta ki hét évvel ezelőtt a keresztszemes hímzést, amely technika akkor végérvényesen megfertőzte a bátonyterenyei lányt.

Egyedüliként ölti a kereszteket

Botos Fruzsina az Art11 Alkotó Társaskör tagjai között egyedüliként foglalkozik a keresztszemes hímzéssel. – Néhány éve az Ady Endre Művelődési Központban állított ki a csapat, s édesanyám biztatására ott bemutattam pár képemet a művészeknek. Ezt követően felajánlották, hogy csatlakozzam hozzájuk – mesélte az alkotó, aki nagyon élvezi a közös foglalkozásokat. – A keresztszemezést sokan keverik a gobelinnel. A hasonlóság miatt ebbe is belekóstoltam, ám bármilyen furcsa: erre képtelen voltam ráérezni – nevetett Fruzsina. A hobbialkotó a társaskör jubileumi kiállításán is bemutatkozott képeivel a közönségnek.

– Érdekes, hogy ennyire beleszerettem! Először kedvem sem volt kipróbálni a hímzést, mert nem gondoltam, hogy az nekem való. Többszöri noszogatásra azonban mégis a kezembe vettem a tűt és a fonalat, s azóta nem tudom letenni – mosolygott Fruzsina, aki önállóan először szerelmes katicabogarakat készített. A hobbialkotó e munkáját egy kislánynak ajándékozta, akit pár éve ugyanezzel a mintával kezdett el tanítani a keresztszemezés alapjaira. Fruzsina mindent, amit a technikáról tud, autodidakta módon fejlesztette művészire. A közösségi csatornákon amatőr keresztszemezőkkel is felvette a kapcsolatot, hogy további fortélyait is kiismerje a különleges hímzésnek.

– Pár éve nyolc, az ország több pontjáról származó alkotóval egy csapatot alakítottunk, majd mindnyájan elkészítettünk egy-egy keresztszemes képet, amit továbbküldtünk egymásnak.

Ebben a játékban nagyon sokat tanultam a résztvevőktől, s mindegyik hímzésen fel lehetett fedezni saját gazdájának személyiségét – mondta az alkotó.

Munka közben ugyanis az anyagon percről percre rajzolódik ki a kép egy-egy részlete, s vele együtt a művész egyénisége is. Fruzsina védjegyének az öltések futását, valamint a szálak erősségét tekinti.

Talán a Földkerekség című munkája volt eddig a legösszetettebb alkotás
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

A fiatal lány kedvenc képei között említette az Éjjeli őrszem című munkáját, amelynek mintáját az interneten látta meg, ám a szálak sűrűségével játszva újragondolta azt.

Másik büszkeségeként mutatta fel a Földkerekség című képét, ami az egyik legnehezebb munkája volt. Fruzsina kedvence a portrékészítés: mások mellett Michael Jackson és Marilyn Monroe képmása is visszaköszön otthonának falairól.

– Engem a hímzés leköt, s elfeledteti a hétköznapi gondokat… – emelte ki, és hozzátette: nagy álma, hogy Bátonyterenyén hozza létre első önálló kiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!