Szemét

2018.12.10. 06:50

Megyénkben is bárki segíthet az illegális hulladék elleni harcban

A kevésbé forgalmas helyeken lerakott, szeméttel teli zsákok látványa gyakori a nógrádi utak mentén. A probléma köztudottan országos, megyénkben túlságosan is jelen van. A lakosság és a civil szervezetek két módon lehetnek a szemetelés visszaszorításában a szakemberek segítségére. Egyrészt a megelőzést motiválhatnák, másrészt az elkövetők megbüntetésében is közreműködhetnek.

Veres Edina

Erdei és mezei utak, ösvények mellett gyakran raknak le szemetet. Képünk illusztráció

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

Fekete Zoltán, a Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft. (VGÜ) ügyvezető igazgatója elmondta: az önkormányzat szabhat ki természetvédelmi bírságot az illegális szemetelőkre.

Bírságtól börtönbüntetésig

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője lapunknak elmondta: a törvény szerint eljárás kezdeményezhető az ellen, aki olyan helyre rakja a szemetét, amelyet a hatóság nem engedélyezett. Azok is bírságra számíthatnak, akik engedély nélkül, vagy annak kereteit túllépve hulladékgazdálkodási tevékenységet folytatnak. Az elkövető három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, amelyet veszélyes hulladék elhelyezése miatt akár további két évvel súlyosíthatnak. Akik például közterületen szemetelnek, vagy a házi kedvenceik által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodnak, szabálysértést követnek el, ami helyszíni bírsággal büntethető. Az eljárásban a szemetelőt ábrázoló fotó is felhasználható bizonyítékként.

– A szemetelés miatti feljelentést a terület tulajdonosa, vagy kezelője teheti meg, amennyiben nem beazonosítható tehát nem számon kérhető az elkövető, a terület tulajdonosának a felelőssége elszállíttatni a hulladékot.

A civil szervezetek gyakran állnak a jó ügy mellé, sőt előfordul, hogy iskolák is segítenek felszámolni a nem túl forgalmas utak mellett hagyott illegális szemétlerakatokat.

Országos kezdeményezések is vannak ezen a téren, így például a „Te szedd!” Akciók. Sajnos az ilyen megmozdulások végére esetenként rekordmennyiségű hulladékot tudnak a civilek összegyűjteni.

Az esetben, ha a szemetet az önkormányzat tulajdonában lévő területen hagyják, és az illegális hulladék lerakója nem megállapítható, mint a terület tulajdonosának köteles mind elszállíttatásáról, mind ártalmatlanításáról gondoskodni.

Az, hogy az elkövető azonosítható-e a hulladék jellegétől nagymértékben függ, hiszen ha valaki személyes iratot, levelet, borítékot esetleg egy zárójelentést felejt a szemeteszsákban és így hagyja ott például egy erdő szélén vagy egyéb kevésbé frekventált helyen, felelősségre vonásra számíthat. Persze a mai napig a tettenérés a legbiztosabb módja annak, hogy a vétkes számonkérés részesévé váljon. Ebben az esetben is a felügyelő szervek számára a civil lakosság nyújthatja a legbiztosabb segítséget.

Erdei és mezei utak, ösvények mellett gyakran raknak le szemetet. Képünk illusztráció
Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

Abban az esetben, ha valaki olyan illetővel találkozik, aki éppen a kukászsákjait pakolja ki az autóból, a rendőrséget kell értesíteni. Az ilyen esetek döntő zömében nincs is szükség a feljelentésre. Amennyiben arra mégis sor kerülne, az eljárás során egy fénykép a szemetelőről, vagy a kocsijáról – amin jól látható a gépjármű rendszáma – már jó alapot adhat a bizonyítási eljárás során – mondta az ügyvezető igazgató. Hozzátette: – úgy gondolom, hogy a jogkövető magatartás megszilárdítása elsősorban jutalmazással és büntetéssel lenne lehetséges. Akik segítenek a rend fenntartásában, a már szétszórt szemét eltávolításában, valamint az elkövetők tetten érésében szerintem egy jelentősebb összeggel lehetne tovább motiválni.

Azokat pedig, akik a szemetüket otthagyják úton-útszélen sokkal komolyabb büntetéssel lenne célszerű sújtani, hogy megértsék és felismerjék tetteik következményét, valamint érezzék azt, hogy a döntésük nemcsak helytelen, hanem komoly kockázattal is jár – mondta Fekete Zoltán.

Az igazgató hozzátette: az önkormányzat a közelmúltban több térfigyelő kamerát is elhelyezett azon helyek környezetében, amelyeket a tapasztalatok szerint előszeretettel használnak a szemetelők hulladéklerakó gyanánt.

Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott: abban bízik, hogy a veszélyeztetett helyeken kirakott műszerek mind a megelőzésben, mind a felelősségre vonás könnyebbé tételében jelentős segítséget tudnak majd nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!