Tisztelet a bátraknak!

2018.12.02. 20:00

Civitas Fortissima: megkezdődött a jubileumi emlékév

Balassagyarmat önkormányzata emlékévet rendez az 1919-ben a városban lezajlott történelmi sorsforduló tiszteletére. Mint ismeretes, Balassagyarmat lakói száz évvel ezelőtt fegyvert ragadtak és kiűzték a megszálló csehszlovák katonaságot elérve ezzel azt, hogy az Ipoly menti város Magyarország része maradt. Az Országgyűlés ezért a hősi cselekedetéért a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb Város címet adományozta Balassagyarmatnak 2005-ben.

Sziládi Krisztina

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere úgy fogalmazott, hogy méltó kereteket kívántak adni a jeles évfordulónak, ezért 2019 januárjában egy négynapos programsorozattal köszöntik a száz éve lezajlott eseményeket, tisztelegve a katonai és polgári hősök előtt. Az emlékév 2020. június 4-én, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező Nemzeti Összetartozás Napján zárul majd.

Tyekvicska Árpád, a centenáriumi év programfelelőse kiemelte, milyen fontos szerepet játszik a balassagyarmatiak történelmi tudatában az úgynevezett csehkiverés. A szervezők fontosnak tartják, hogy az ünnepet valamennyi városlakó magáénak érezze, ezért némileg társadalmasították a szervezést. A központilag szervezett rendezvényeken kívül lehetőséget adnak arra, hogy mindenki a maga módján próbáljon megemlékezni a januári eseményekről, a hősökről. Ezért az önkormányzat egy 50 millió forintból álló pályázatot fog kiírni magánszemélyek, civil szervezetek, egyesületek számára, hogy megformálhassák a saját eseményüket, amivel emlékezni szeretnének a száz évvel ezelőtt történtekre. A pályázatot közösségfejlesztésre nyerték uniós forrásból. A programok összeállításánál törekedtek arra, hogy a fiatalok számára is vonzó rendezvények valósuljanak meg, hiszen nekik most formálódik a múlttudatuk, most keresik a gyökereiket, ezért fontos, hogy megértsék és átérezzék a történelem ezen részletét.

Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

Az emlékév fő eseménye a január 26-29. között megrendezendő négynapos rendezvénysorozat, ami igen széles palettát kínál az érdeklődőknek.

Egy konferencia keretében lehetőséget kapnak a tudomány képviselői, hogy áttekintsék, hogyan veszett el az, amit ma is Felvidéknek nevezünk, mi is történt valójában 1918-19 fordulóján. A szervezők arra is próbálják rávezetni az érdeklődőket, hogy napjainkban hogyan lehetünk bátrak, ezért megrendezik a Legbátrabb város teljesítménytúrát, és a Bátrak úszását a Nyírjesi-tóban. Művészeti gálát is rendeznek Balassagyarmathoz kötődő előadóművészek, Banda Ádám, Baráz Ádám, Lombos Márton, Eszményi Viktória és Szatmári Orsi fellépésével.

Átadják a felújított hősi temetőt, felavatják Huszár Aladár volt városparancsnok emléktábláját és Kárpát-medencei Civitas Fortissima elnevezéssel történelmi vetélkedőt rendeznek. Az egyik leglátványosabb programnak az úgynevezett laktanyaostrom ígérkezik, ahol félszáz hagyományőrző újra játsza majd a januári események egy részét. Január 28-án este fáklyás felvonuláson járják be a „csehkiverés” legfontosabb helyszíneit. A hagyományos ünnepi testületi ülést Kormorán koncert, majd tűzijáték követi.

Az emlékév során az eddig is megtartott, hagyományosnak számító városi ünnepek is további részletekkel bővülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!