Fő az egészség!

2018.11.23. 14:00

Szűrővizsgálatokkal, sporttal harcolnak a betegségek ellen a dél-nógrádiak

Nyolc dél-nógrádi település nyert közös pályázatot olyan programok szervezésére, amelyek, az egészségtudatosságra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet.

Tóth-Nagy Orsolya

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Egerben (2010-2020) - szűrőbusz

A szűréseket sokan elhanyagolják, pedig nagy segítség lehet a korai felismerés terén, a szövődmények kialakulásának megelőzésében is. Az ellenőrzés pozitív, vagy bizonytalan eredmény esetén következő vizsgálatot igényel. Feladata, hogy a nagy számban vizsgált személyek közül elkülönítse a többségben lévő valóban egészségeseket, és megnyugtassa őket, hogy nagy valószínűséggel nem kell a betegségtől tartaniuk. Kiszűri a csak látszólag egészségeseket, akikben a betegség kezdeti formája már kialakult. Sokszor alkalomszerűen vizsgáltatják ki magukat az emberek, saját kezdeményezésre.

Szakemberek szerint a gyenge pont, hogy egyeseknek szokásává vált a különböző szűrésekre való eljárás, így amikor nincs rá szükség, akkor is részesülnek ellenőrzésben, míg a lakosság nagyobb hányada alig vagy sohasem.

Fotó: MW

Léteznek úgynevezett szervezett szűrések is, amelyet általában az egészségügyi ellátórendszer indítványoz. Ez többnyire nagy lakosságcsoportokra terjed ki, olyanokra, akik életkoruk alapján a célbetegségre veszélyeztetettnek minősülnek.

A közelmúltban Buják község csaknem 250 millió forintos támogatást nyert el, amelynek célja az összefogás a helyben maradókért, az egészségesebb jövőért. A projektet az önkormányzat több településsel karöltve valósítja meg, így Nógrádkövesd, Bercel, Becske, Galgaguta, Szécsénke, Jobbágyi és Palotás is csatlakozott hozzá.

– Célunk, hogy vidéken tartsuk a fiatalokat és abban is szeretnénk segíteni, hogy az egészségügyi állapotuk rendben legyen – közölte Borbély Gábor, Buják polgármestere.

Mint mondta, ez a pályázat fontos a község életében, amelynek megvalósítása során színvonalas eseményeket szerveznek, egészségügyi szűrőkocsikat és állomásokat hoznak létre, valamint különböző tanfolyamokat indítanak fiataloknak.

Nemrég a projektben sport- és egészségnapot szerveztek a településen. A helyiek különféle szűréseken vehettek részt, így megmérhették a haskörfogatukat, testsúlyukat, vérnyomásukat, megtudhatták azt is, hogy a vércukorszintjük rendben van-e. Jobbágyiban november 24-én tartanak egészségnapot, itt a sport lesz a középpontban. December elején pedig Palotáson várják a környékbelieket.

Kisebb egészségügyi szűrésekkel, tesztekkel és sok mozgással készülnek.

– Ez egy többéves program, amely során szeretnénk a helyi összetartozást és identitást erősíteni különböző rendezvények lebonyolításával – hangsúlyozta Szabó Mihály, Palotás polgármestere, aki azt is elárulta, hogy jövőre szeretnék bővíteni a szolgáltatásokat, a tervek szerint szűrőbuszok is indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!