Salgótarján

2018.10.26. 11:20

Virtuális szemüvegen keresztül vezették be a tarjáni fiatalokat a munka világába

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által útnak indított pályaorientációs kamion Salgótarjánba érkezett

V. E.

– Majdnem kétszáz, pályaválasztás előtt álló nyolcadik osztályos diákot vártunk a lila színű kamionba, ahol egy virtuális, azaz VR-szemüveg segítségével egy valóságszerű térbe repülhettek, amelyben különböző szakmákkal ismerkedhettek meg. Az élethűséget tovább fokozta, hogy egy, a kezeikben tartott eszköz segítségével képesek voltak a virtuális térben elhelyezett tárgyakat megmozdítani, így akár azt is kipróbálhatták, hogyan kell egymásra helyezni a téglákat egy ház falának építése közben.

Szakmák testközelből

Az MKIK programján a fiatalok négy szakmával ismerkedhettek meg, szinte testközelből a virtuális szemüveg segítségével. A vendéglátás hivatását kipróbáló gyerekek egy konyhában találhatták magukat. A divat világának gyakorlati ismereteibe is betekinthettek mint tervezők és varrónők. Ezenkívül házat építhettek mint szakemberek, illetve betekinthettek egy autószerelő műhelybe is.

A megyei kamara által szervezett program célja a szakmák népszerűsítése az ifjúság körében. Nagyon fontosnak érezzük, hogy a fiatalok megértsék, akkor is lehetőségük van az életben egy sikeres karrier felépítésére, amennyiben szakmát tanulnak, nem pedig gimnáziumban, majd egyetemen folytatják tanulmányaikat. Mivel az okos eszközök nagyon közel állnak a mostani generáció képviselőihez, így sokkal könnyebb megszólítani őket az elektronikus lehetőségeket kínálva.

Talán ennek is köszönhető, hogy a gyerekek kiemelkedő érdeklődést tanúsítottak az esemény iránt – mondta a szakképzési vezető.

Digitális eszközök használata a szakmák kamionjában, Fotó: H. Cs.

Erdei Györgyné a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére kifejtette: a városi sportcsarnok épületében rendezett kísérőprogramok szintén ehhez a témához kapcsolódtak, így például a játékos szakmai tájékoztató, úgynevezett szakmai activity is nagyon népszerű volt a fiatalok körében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!