Nógrádikum

2018.10.31. 16:58

Vigyáznak értékeikre a méltán büszke kazáriak

A kelet-nógrádi község, Kazár ismét büszke lehet értékeire, ugyanis – a riolittufa és a női népviselet mellett – a helyi hagyományőrzés, az ófalu, illetve a kazári karikázó és csárdás nemrégiben Nógrádikum díjat kapott.

Papp Bianka

Beküldött fotó

Gecse Ákos, a község polgármestere nagyon büszke az elért eredményeikre.

Mi is a karikázó és a csárdás?

A karikázónak nevezett táncot csak a lányok és a fiatal asszonyok táncolták, zenei kíséret nélkül. Még nagyböjt idején is rophatták, amikor nem lehetett zenés mulatságokat tartani, és akár a templom előtt is táncolhatták. A karikázót a csárdás követte a táncrendben, amelyet férfiak és nők egyaránt táncoltak. A kazári csárdás a legújabb stílushoz tartozik. Ebben a lassú és a friss csárdás abban különbözik, hogy a lassú motívumokhoz újabb és újabb lépések kerülnek a friss csárdásban.

– Nagyon örülünk a díjnak, ezt az egész falu nevében mondhatom. Büszkék vagyunk arra, hogy a kazári női viselet és a riolittufa után, a „Hagyományőrzés Kazáron”, az ófalu, valamint a kazári karikázó és csárdás is bekerült a nógrádikumok közé. Örömmel tapasztaljuk, hogy a Kazárra ellátogató turisták közül egyre többen azért jönnek el, mert eljutott hozzájuk ez a hír – mondta a falu első embere, akitől azt is megtudtuk, hogy az ófalu ma több ezer turista célpontja évente és a közösségi élet egyik központja is, hiszen itt valósulnak meg a település rendezvényei.

Gecse Ákos úgy gondolja, hogy ezek az elismerések tovább erősítik a helyi közösségeket, azon belül is az elhivatottságot a hagyományőrzés iránt.

 

– Az újonnan megválasztott nógrádikumok is olyan értéket képviselnek, amelyekre méltán lehetünk büszkék, amelyeket meg kell őrizni és a fiatalabb generációk számára át kell adni – fejtette ki gondolatait a polgármester.

Azt is megtudtuk, hogy a kazáriak nagy hangsúlyt fektetnek ezen értékek védelmére. Nagyon fontos számukra, hogy az ófalu sértetlenül fennmaradjon a jövő generációi számára, illetve a településkép megőrzése érdekében.

Nagy megtiszteltetés érte a község lakosságát, büszkék is a díjakra, Beküldött fotó

– Az ófaluban a hagyományos palóc stílusban épült házak állagát és külsejét meg kell tartani a településkép megőrzése érdekében. Az épületek háromosztatú lakóházak voltak körambittal, palóc kontyos nyeregtetővel – írta le számunkra a hagyományos kazári épületeket Gecse Ákos, aki szerint a faluközpontban található kézműves ház a település egyik legszebb épülete, amely egy évtizede a település védjegyévé vált, jelenleg a településről összegyűjtött kézzel készített csipkéknek ad otthont és a testvértelepülésünkről, Kőrispatakról származó szalmakiállításnak is. A kézműves ház mellett áll három felújított parasztház, amelyek ma múzeumként funkcionálnak. Az ófaluban található bányászpark teszi még színesebbé a látványt, ahol a település bányászmúltja előtt tisztelgő emlékmű található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!