Kukoricából nincs hiány

2018.10.28. 11:30

Tengernyi tengeri termett Nógrádban

Végéhez közeledik a megyében a kukorica betakarítása. Bár a tengerinek is nevezett szántóföldi növény vetési területe kis mértékben csökkent a vetésforgók miatt, a termésátlag így is meghaladja a tavalyi évét.

Veres Edina

A kukoricával bevetett területeken a betakarítási munkák végéhez közelednek a gazdák tudatta Tácsik Bálint, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály és Földművelésügyi Osztályának vezetője.

Megtakarítást hozott a meleg idő

A gazdák kukorica eladásából nem számíthatnak többletárbevételre, hiszen annak felvásárlási ára az elmúlt néhány évben alig változott, a csövek szinte mindenhol elérték a tároláshoz megfelelő 14 százalékos nedvességtartalmat, így a szem szárítása szükségtelen. Az ebből származó, jelentős kiadást idén a meleg időjárás miatt megspórolhatják a gazdák – mondta Mosó Roland. Hozzátette: tisztában van vele, hogy a vadkár az állomány túlszaporodása miatt gond, amely orvoslása csak összefogással valósítható meg.

– Megyénkben a kukorica, az északi területek kivételével, a földrajzi viszonyokból adódóan mindenhol domináns gazdasági haszonnövényünk, területeinken főleg a szemes kukorica termesztésével foglalkoznak a szakemberek, amelyet később döntő zömében állati takarmányozásra használnak fel, különböző állattartó telepeken és a vadgazdálkodás során. A felhasználás tekintetében a szemes kukoricát megyénkben szorosan követi a takarmánysilóként hasznosított növény, amelyre főként a helybeli tejelő szarvasmarha-tenyészetekben van szükség. Étkezési és csemegekukoricát jellemzően nem vetnek a megyei gazdák. Az idei évben a megye háromezer-négyszázötvenhárom hektárnyi szántóföldjét borította ez a növénykultúra – mondta az osztályvezető, aki kitért arra is: megközelítőleg 400 hektárral kevesebb területre került idén ez a növény, de nincs ok az aggodalomra, mivel ez nem azt prognosztizálja előre, hogy a gazdák a jövőben nem szeretnének kukoricával foglalkozni. Úgy fogalmazott a vetésforgó miatt a gazdáknak ebben az évben ekkora területen vethették el a tengeri magvait, de ettől függetlenül ez az agrárnövény a jövőben is stabil hozamot tud majd produkálni.

– Az idei betakarítás a végéhez közeledik. Esetleg másodvetésű szemes- vagy silókukorica-fajtákkal találkozhatunk még kint a földeken. Szerencsére a kukoricaültetvények jól átvészelték a rendkívüli hőstresszel járó augusztust, így előreláthatólag az idei termésátlag öt–tíz százalékkal meg fogja haladni a tavalyi év eredményeit – mondta Tácsik Bálint.

Mosó Roland, szécsényi gazdálkodó elmondta: megközelítőleg 350 hektáros területen gazdálkodnak, amelyből az idén csaknem negyven hektárt vetettek be kukoricával.

Tácsik Bálint egy cső kukoricával. Karancsság határában szép termést hozott a tengeri, Fotó: Hüvösi Csaba

– Sajnos az idei év időjárása nem volt kedvező a kukorica számára, hiszen szinte nem volt tavasz. A hirtelen beköszöntő nagy meleg miatt a betakarítási munkákat is közel egy hónappal előbb kezdtük meg. A kukoricát általában október közepén szokták betakarítani, most viszont már nem látni lábon a Szécsény körüli szántóföldeken.

Sajnos az időjárás hatással volt a termésmennyiség alakulására, úgy látom, annak ellenére, hogy országosan megfelelőnek nyilvánították az eddigi mennyiségeket, a területeimen a termés volumene inkább közepes lesz, de jónak semmiképpen nem nevezném. Ezzel szemben a termés minősége megfelelőnek bizonyul. Tapasztalataim szerint a kukorica ára az elmúlt években változatlan volt, azt hiszem, hogy ez az idei évben is így lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!