Emlékek

2018.10.25. 11:15

Főhajtással és kiállítással emlékeztek Csohány Kálmánra Pásztón

A hosszú esztendők során kialakult szép hagyomány – amely szerint januári születésnapján megemlékeznek a város szülöttéről – egy ideje kiegészült a Kálmán-napi ünnepséggel is.

Csongrády Béla

Így volt ez e hét elején is, amikor a Szentlélek temetőben az 1980-ban, ötvenöt éves korában elhunyt Csohány Kálmán, Munkácsy-díjas grafikusművész síremlékénél, kopjafájánál leróttak kegyeletüket tisztelői, családtagjai. A főhajtás keretében a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Kuratóriumának elnöke, a Mikszáth Kálmán Líceum igazgatója arról beszélt, hogy a művész örökségének értékei túlmutatnak az általa megélt éveken. Az emléknap programja a Csohány Galériában, a megidézett művész Rajzok diópáccal című kiállításának megnyitásával folytatódott. A megjelenteket a házigazda, a Pásztói Múzeum – mint szintén rendező intézmény – igazgatója, dr. Hír János köszöntötte.

Madárvonulás

Csohány Kálmán nem csak grafikusművész volt, míves kerámiákat is készített és szintén jó érzéke volt a versíráshoz. A Madárvonulást – amely az ünnepi kiállításmegnyitón is elhangzott – 1959. szeptember végén vetette papírra: „Előttem pohár, s a maradék bor / Még biztat: igyál! / Az élet így jó. Borral, baráttal, / Meleg szobával, s ne gondolj véle, / Hogy hideg az utca, s rőt köpenyét / Már magára húzta a nyár… Ez hát az ősz így tétlenül várva / telet, elmúlást? S mint visszhang, / Vagy válasz a messzi egekről / Rekedten szól a vadmadár.”

Kifejtette, hogy Csohány Kálmán az egyik ikonikus személyisége a város múltjának. Manapság – amikor a kvalitásos, tartalmas kultúra, szellemi élet háttérbe kerülésének tendenciája tapasztalható – a Csohány által hátrahagyott művészetbe, életfelfogásba lehet és kell kapaszkodni. Hasonló gondolatokat fejtegetett megnyitóbeszédében Farkas Attila, Pásztó város polgármestere is, miközben felidézte az alkotó életének, pályafutásának fontos állomásait, művészi munkásságának jellegzetességeit, örökbecsű értékeit. Derűs, társasági ember volt, ha úgy adódott szívesen énekelt. De egyszersmind – mint vonalakból építkező rajzbeszédei is igazolják – az emberi létezés kérdésein is sokat töprengett. Kiállított rajzain nők, férfiak, emlékhelyek, fák, madarak egyaránt láthatók.

Dr. Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója – az emléknap egyik rendezője – is köszöntötte az ünnepségeken rendszeresen megjelenő özvegyet, Fotó: NMH

A temetőben, illetve a galériában elhangzott kedvenc Csohány-verseket korábbi és mai tanárok (Bálintné Hübner Judit, Herczegné Varga Ilona, Mocsári Zoltánné, Perényi Anna) és jelenlegi diákok (Biácsi Lili, Gortva István) tolmácsolták. A kiállításon közreműködött Győr-Mile Mária és Torják Vilmosné zenetanár és Budai Emese, Kunyu Viktória, Várvölgyi Milán növendék is. Az ünnepség végén Herczegné Varga Ilona líceumigazgató és kuratóriumi elnök köszönte meg a Csohány család tagjainak részvételét, a művész özvegyétől kapott sok segítséget és azt is, hogy a nyár folyamán az önkormányzat Csohány Kálmán-díjában részesült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!