Élelmiszeripar

2018.09.20. 06:56

Újra fellendülhet a mezőgazdaság Szécsényben és környékén

Nagyszabású élelmiszeripari beruházásnak örülhetnek a térség lakói.

Sz. F.

Szécsényben a város északi részén, a Ludányhalászi úton egyszerre épül az új hűtőház és gyümölcsfeldolgozó üzem.

Stayer László, a város polgármestere lapunknak elmondta, hogy Bertényi Gábor a Házi Farm Kft. alapítója és tulajdonosa érdeklődést tanúsított megyénk iránt, ahol szeretett volna beruházni. Felkereste Skuczi Nándort, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét, aki Szécsényt javasolta számára. Felvette a kapcsolatot a szécsényiekkel és ők örömmel fogadták elképzelését.

Az önkormányzat és a kft. által létrehozott új cég a Házi COOL beruházásban 115 millió forint pályázati pénzből valósul meg a hűtőház. Céljuk, a helyi gazdaság segítése, fejlesztése. A termelőknek nem kell szüret után azonnal eladni a termékeiket nyomott áron, rendelkezésükre fog állni a hűtőház, s később a legoptimálisabb áron tudják értékesíteni a gyümölcsöket. A hűtőház mellett a Házikó Farm Kft. 400 millió forintos beruházással, 50 százalékos pályázati támogatással, gyümölcsfeldolgozó üzemet készít. A két fejlesztéssel a városban 20 személy számára tudnak munkahelyet biztosítani. A térségben minden bizonnyal megnövekszik a mezőgazdasági ­termelés.

A komplex élelmiszeripari beruházás alapkőletételénél részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő, aki kiemelte, hogy a beruházás illeszkedik a területfejlesztési operatív programhoz, a termékek helyben való feldolgozásához. Skuczi Nándor arról szólt, hogy a felépült üzemek segíteni fogják a környék gazdálkodóit, őstermelőit, agrárvállalkozóit. Az alapkőletételnél elhangzott a komplex fejlesztés célja, a helyi gazdálkodás segítése, annak fellendítése.

A korszerű létesítményeknél a szükséges energiát napelemek fogják szolgáltatni. A tervek szerint a hűtőház jövő év tavaszára, a gyümölcsfeldolgozó üzem 2019 nyarára elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!