Régi szép idők!

2018.09.04. 13:14

Évezredes bányászmúlt: 180 millió tonna szenet termeltek ki Nógrádban

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nógrád Megyei Szervezete, valamint a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének Nógrád Megyei Szervezete a 68. bányásznap tiszteletére megemlékezést és koszorúzást rendezett hétfőn délelőtt a szakszervezeti szövetség salgótarjáni székházában.

G. K.

 

Életüket adták

– Nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akik a több mint másfél évszázados bányászkodás alatt a legdrágábbat, az életüket adták a nehéz, embert próbáló munka során. Nógrád megyében 1200 hősi halottról szól a krónika. Ennek ellenére a bányászok mindig is optimista emberek voltak, bizakodva várták a holnapot. Olyan tulajdonságok ezek, amelyeket érdemes továbbörökíteni a következő nemzedéknek – mondta Dobor István.

– A magyar bányászat története évezredes, Nógrád megyéé pedig több mint 170 esztendős múltra tekinthet vissza. Elődeink ugyanis a 19. század derekán, 1848-ban kezdték el a bányászkodást, majd 1868. augusztus 6-án megalakult a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. A munkáslétszám folyamatosan emelkedett, ezzel a széntermelés is évről évre növekedett. Ennek értelmében elmondhatjuk, hogy Salgótarjánnak is a szénbányászat volt a bölcsője – mondta el ünnepi köszöntőjében Dobor István, a Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottság elnöke.

 

Hozzátette: 1945 és ’49 között 13 akna kezdte meg a termelést, majd 1950-től egészen ’62-ig további 33 létesült. 1953-ban az éves széntermelés meghaladta a 3 millió tonnát, ’64-ben pedig 3,8 millió tonna volt a kitermelés maximális mennyisége.

– Az 1970-es években beköszönő olajárrobbanás minőségi változást és új szakaszt hozott nemcsak megyénk, de egész Magyarország életébe is. Ekkor ugyanis megkezdődött a szénbányászat visszafejlesztése – hangsúlyozta Dobor István.

Az elnök kifejtette azt is, hogy a Nógrádban dolgozó szénbányászok az első fejtésmegnyitásától az utolsó bezárásáig 180 millió tonna szenet termeltek ki, jelenleg pedig még több mint 100 millió tonnát rejt a föld.

 

( Borítóképünkön: Dobor István mondott beszédet a rendezvényen, Fotó: L. B./N.M.H.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!