Országgyűlés

2018.10.05. 19:45

1705 őszén az egész ország Szécsényre figyelt

Kis túlzással élve fél Európa, de az biztos, hogy az egész nemzet élénk figyelme fordult 1705 szeptemberének második felében Szécsény mezővárosa felé. II. Rákóczi Ferenc ugyanis ide hívta össze a magyar nemesi rendeket, hogy számos kérdést tisztázva jogi és politikai formába öntsék a szabadságharc elmúlt két esztendejének legfontosabb vívmányait.

Hegedűs Henrik

„Recrudescunt inclytae gentis Hungarae vulnera…”, azaz „Ismét felsajognak a nemes magyar nemzet sebei” – ezzel a mondattal kezdődött II. Rákóczi Ferenc híres manifesztuma, amivel 1703-ban elindította nevezetes felkelését. A zászló kibontatott és rögvest nagyon sokan csatlakoztak a mozgalomhoz, a harc pedig egyre jobban kiteljesedett.

Másfél-két év alatt pedig eljött az ideje annak, hogy létrehozzák a szabadságharc hivatalos politikai és gazdasági szerveit, legitim intézményeit, egyúttal alapot teremtve arra, hogy Rákóczi nemzetközi értelemben hiteles tárgyalópartnerré váljon.

A gyűlést eredetileg – a rendi hagyományokat követve – 1705. szeptember elsejére, Rákos mezejére hívták össze, ám menet közben úgy alakultak a hadi állapotok, hogy ez a kijelölt helyszín alkalmatlanná vált, így esett a választás az északabbra, a biztonságosabb nógrádi övezetben fekvő Szécsényre, ahová Rákóczi – szintén a tradíciók ősi elvén – fejenkénti részvételre szólította fel a nemességet.

A romhányi csatát makettbemutatón elevenítik fel a múzeumban, Fotó: Torjay Attila/ N.M.H.

Szeptember közepére hatalmas tömeg gyűlt össze a Borjúpást nevű széles mezőre, nem messze attól a ponttól, ahol az Ipoly egy éles kanyarulattal nyugat felé folytatja útját.

A Borovszky Samu által szerkesztett Magyarország vármegyéi és városai kiadványsorozat Nógrád vármegyéről szóló könyve így írja le a látványt, ami a korabeli szemtanú elé tárult:

„A két fősátor, az ország sátora és a fejedelem sátora, a szécsényi vár ligete alatt elterülő mezőség közepe táján állott, az élével Pöstény felé irányítva, a karabélyos lovas testőrségből, a palotásokból és a hajdúkból képezett kettős hadvonal között. A két fősátortól keletre, a hadvonalon kívül állottak gróf Forgách Simon, gróf Esterházy Antal tábornokok, Szatmár, Ugocsa, Szepes, Ung, Zemplén, Bihar, Kraszna, Torna és Bereg vármegye sátrai, egészen a dolányi határig (vagyis a mai Benczúrfalváig – a szerző). A déli oldalon, kezdve a Káprás erdőtől, kissé az Ipoly felé kanyarodva, majd közvetlenül a várhegy alatt végigvonulva helyezték el Túróc, Heves, Nógrád, Nagy-Hont, Kis-Hont, Pozsony és Nyitra vármegye, továbbá gróf Esterházy Dániel és gróf Csáky István tábornokok sátrait. Bars, Zólyom, Borsod, Gömör vármegye, valamint Andrássy sátra a tábor délnyugati oldalát környezte. A fősátrak északi oldalának a közelében a fejedelem udvari emberei, tisztviselői, majd gróf Bercsényi Miklós fővezér és udvari népe, továbbá Árva, Sáros és Abaúj vármegye küldöttei, a nyugati oldalon pedig a tanácsnokok, a fejedelem biztosai, a konyhák és a podgyászkészlet nyertek külön-külön elhelyezést.”

Szécsényben diákmunka keretében takarították a nyáron Rákóczi Ferenc szobrát, Fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

A diéta szeptember 12-én kezdődött meg, 6 püspök és 36 főrendi tag jelenlétében, akik megrökönyödve vették tudomásul, hogy maga Rákóczi csupán külső szemlélője szeretne lenni az eseményeknek, mindent rábízva a rendek akaratára. Ezzel egyrészt elhárította magáról a zsarnok vádját, másrészt viszont utat nyitott olyan heves vitáknak, amelyek a tanácskozások levezénylésére kiválasztott, köznemesi többségű Udvari Tanács, illetve a főnemesek között alakultak ki. Végül aztán a rendkívül erőteljes fellépésű, határozott Bercsényi gróf érdeme volt, hogy az indulatok kellőképpen lecsillapodtak.

A legfontosabb határozat egyrészt az államforma eldöntése kérdésében született, a lengyel minta alapján rendi konföderáció jött létre, ami elvi síkon nem zárta ki a Habsburgokkal való megegyezés esélyét, gyakorlatilag azonban ettől Rákóczi teljes mértékben elzárkózott. Másrészt viszont elfogadta a vezérlő fejedelemmé történő megválasztását (szeptember 17-én), ami szintén kompromisszum eredménye, hiszen egy esetleges megkoronázást több indokból is kizárták, hiszen például a trónra emelést a szabadságharc fő szövetségese, XIV. Lajos francia király sem helyeselte. A konföderáció ötlete végül szerencsésnek bizonyult, mert lehetőséget biztosított a kuruc intézményrendszer kiépítésére, és komoly felhatalmazást is adott Rákóczinak az államfői jogok gyakorlása terén, míg a túlzott hatalmat a 24 tagú szenátus létrehozása korlátozta.

A további, Szécsényben született intézkedések és döntések közül kiemelendő még a Ráday Pál által szerkesztett Hadi Edictum, amit szeptember 28-án szavaztak meg a rendek. Törvényben rögzítették, hogy aki korábban fegyvert ragadott a felkelés oldalán, egészen a háború végéig, a béke megkötéséig kötelező szolgálatban maradnia – ami szinte rögtön komoly ellenkezést váltott ki a kurucoknál, nem egy későbbi dezertálásra okot adva. Hadi szempontból az országgyűlés határozatai lényegében csak néhány finanszírozási kérdést oldottak meg, valódi előrelépés e tekintetben nem történt.

A diéta igazi érdemeként hangsúlyozzák viszont a történészek, hogy hosszú viaskodás után az ország nagy részén megszűntek a katolikus-protestáns templomviták, szinte faluról falura haladva rendezve a felmerülő polémiákat. Szintén fontos törvény született itt a korábban politikai okokból kivégzett, így az eperjesi vésztörvényszék által halálra ítéltek kárpótlására, ami általános szimpátiát keltett a Felvidéken.

Összességében elmondható, hogy a Rákóczi által október 2-án aláírt törvények a kuruc állam megszervezése és a társadalmi problémák lecsendesítése terén komoly eredményeket hoztak, ugyanakkor a talán legfontosabb kérdésben, a hadszervezet részletezésében nagymértékű hiányosságok maradtak, amelyek aztán elkerülhetetlen következményekkel jártak. Egy biztos azonban: II. Rákóczi Ferenc tekintélye Szécsényben tovább növekedett, és megegyezéses alapokon nyugvó, higgadt politizálás jellemezte az első kuruc országgyűlést.

(Borítóképünkön: Hiteles dokumentumok és képek várják a vendégeket, Fotó: Torjay Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!