Salgótarján

2018.10.17. 16:54

15 csapat bizonyított az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjén (fotók)

Az Országos Haditorna Verseny Nógrád megyei döntőjén szerdán 15 középiskolás csapat küzdött katonás rátermettséggel a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma sportpályáján felállított feladatokban. Repültek a kézigránátok, célba találtak a fegyverek…

Palchuber Kinga

Néhány bemelegítő mozdulat, egy bátorító összenézés és egy lelkes csapatfelkiáltás – így gyűjtöttek erőt annak a tíz nógrádi középiskolának a diákjai, akik tegnap a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma sportpályáján felállított akadályok leküzdésére vállalkoztak.

– A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség immár negyedik alkalommal hirdette meg az Országos Haditorna Verseny megyei elődöntőjét a társadalom kapcsolatának erősítése, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése céljából – mondta érdeklődésünkre Nagy Gyula őrnagy.

Hozzátette: a verseny céljai között emellett szerepel a katonai pálya bemutatása, a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, valamint a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése.

 

– A megmérettetés lehetőséget ad a diákoknak arra is, hogy bepillantsanak a katonai kiképzés egyes ágaiba, de a feladatok megoldása közben fejlődnek készségeik, erkölcsi és akarati tulajdonságaik, valamint fizikai képességeik is – emelte ki az őrnagy.

A tizenöt – négy-négyfős – csapat több mint tíz foglalkozási helyen bizonyíthatta felkészültségét gyakorlati és elméleti szinten egyaránt. A diákok hősiesen állták a sarat tájfutásban, tájékozódásban, kézigránát célba-dobásban, légfegyveres lövészetben, honvédelmi totóban, katonai tereptanban, elsősegélynyújtásban és akadálypályán is.

– A feladatok úgy vannak összeállítva, hogy a középiskolások átérezzék: a katonai kiképzések során az erő, az állóképesség, az ügyesség, a gyorsaság és a kreativitás egyaránt fontos, de az összehangolt csapatmunka is elengedhetetlen egy jó katona életéből – hangsúlyozta Nagy Gyula.

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodájának az Egri Honvéd Sportegyesület is segített az elődöntő lebonyolításban. A nógrádi versenyt a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium egyik csapata nyerte, így annak tagjai hamarosan az országos döntőben is harcba szállhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!