sebesség

2019.04.03. 20:00

Speedmarathon: a lakosság helyezte el a traffipaxokat

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Európai Közlekedési Szervek Hálózata, a TISPOL által meghirdetett Speedmarathon elnevezésű kezdeményezéséhez. Ennek keretében szerda reggeltől 24 órán keresztül összeurópai ellenőrzéseket tartanak az utakon, így a megyében is.

Tóth-Nagy Orsolya

Több mint negyven helyszínen végeztek sebesség ellenőrzéseket a rendőrök az európai közlekedésbiztonsági akció keretén belül a megyében.

Több mint tíz településen ellenőriztek

A Speedmarathon közlekedésbiztonsági kezdeményezéshez Magyarország immár ötödik alkalommal csatlakozott. A figyelemfelkeltő akcióban pedig összesen 24 európai tagállam vett részt. Hazánkban országszerte mintegy 550 traffipaxot helyeztek el, legyen szó fix telepítésűről, hordozhatóról, illetve mozgó autóba beszerelt eszközről.

Nógrád megyében több településen is ellenőrzéseket végeztek az egyenruhások. Így például Bátonyterenyén, Karancsalján, Karancslapujtőn, Karancskeszin, Kishartyánban, Mátraterenyén, Nagyorosziban, Nemtiben, Rétságon, Salgótarjánban, Szendehelyen, valamint a 21-es főút 50-es kilométerszelvénynél is. A rendőrök mindezek mellett több helyen is mérték a sebességet. A Speedmarathon egyébként a mai napon is zajlik még. Fontos körültekintően vezetni és betartani az előírt sebességhatárokat, valamint a jogszabályban előírtakat a balesetek elkerülésének megelőzése érdekében.

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a Speedmarathon alatt a járművezetők közel 95 százaléka megfelelően választja meg haladási sebességét. Ebben a 24 órában a rendőrség összes komplex közlekedési ellenőrzési pontja használatban volt – mondta Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr őrnagya.

Hozzátette: több ellenőrzési helyszínen mértek sebességet az egyenruhások és sok helyre visszatérően érkeztek, valamint alkalmazták a megállításos módszert is.

A rendőr őrnagy arra is kitért, hogy a kezdeményezés célja, hogy tudatosítsák a sebesség túllépés veszélyeit a járművezetőkkel és egyáltalán az emberekkel.

– Ez a figyelemfelkeltő akció csak egy része annak az összetett stratégiának, amellyel Magyarországon is próbáljuk a halálos balesetek számát visszaszorítani és csökkenteni. Arra törekszünk, hogy a magyar és európai utakat biztonságosabbá tegyük – közölte Tamás-Kovács Andrea.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ellenőrzési helyek kijelölési folyamatába idén bevonták a lakosságot is.

– Az állampolgárok véleményét is vártuk azzal kapcsolatban, hogy hol és mely településeken legyen a Speedmarathon keretében sebességmérés. A lakosok március közepétől egészen a hónap végéig tehették meg javaslataikat – osztotta meg lapunkkal a rendőr őrnagy.

 

Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosok kiveszik a részüket ezekből a kezdeményezésekből, ugyanis több üzenet is érkezett. Sokan megindokolták, hogy miért éppen az adott településre kértek ellenőrzést. Általában ezek lakott területen belül lévő egyenes útszakaszok, amelyeken azt tapasztalják az ott lakók, vagy az azon keresztül áthaladók, hogy nem elég biztonságos a közlekedés és a járművezetők nem tartják be az előírt sebességhatárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!