Vádat emeltek

2022.02.24. 11:05

Belehalt sérüléseibe az elgázolt ittas férfi: felfüggesztett börtönbüntetést kaphat a gázoló

Elütött egy úttesten fekvő ittas személyt, majd segítségnyújtás nélkül tovább hajtott – felfüggesztett szabadságvesztésre számíthat a sofőr.

Nool

Ahogyan arról korábban hírportálunkon beszámoltunk, a 30 éves szlovák férfi még tavaly júliusban Nagyoroszi lakott területén az ott megengedett sebességgel vezette személyképkocsiját, miközben az előtte lévő útszakaszon feküdt egy sötét, fényelnyelő színű ruházatot viselő, ittas férfi. A vádlott nem észlelte az alakot, csak mikor áthajtott rajta. Tovább haladt 200 métert, majd visszament és megállt, de nem szállt ki az autóból és rövid idő után elhajtott szlovákiai lakhelyére – írja hírportálunkhoz csütörtökön eljuttatott közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség. 

Az úttesten fekvő férfit egy arra közlekedő autós vette észre nagyjából fél órával később és azonnal segítséget hívott. A sérült személy ekkor még eszméleténél volt, azonban a kiérkező mentők szakszerű ellátása ellenére a helyszínen életét vesztette, mert sérülései az élettel összeegyeztethetetlenek voltak.

Mint kiderült, a baleset oka az volt, hogy a néhai sértett megszegte a gyalogosokra vonatkozó KRESZ előírást. Ennek alapján tartózkodnia kellett volna attól, hogy megzavarja vagy megtévessze az úttesten haladó járművek vezetőit.

A nyomozás során bizonyítási kísérletet is végeztek, és az igazságügyi műszaki szakértői vélemény szerint a sértett csak féktávolságon belül volt észlelhető, így a vádlottnak nem volt lehetősége elkerülni a balesetet – ugyanakkor kötelessége lett volna segítséget nyújtani a sérült részére.

A 30 éves férfivel szemben – aki a nyomozás során több mint két hónapig letartóztatásban is volt – segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emeltek vádat, és figyelemmel büntetlen előéletére, valamint arra, hogy a baleset okozásáért nem terheli felelősség, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozták vele szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!