Nógrád megye

2017.12.14. 11:28

Veszélyessé válhat az olcsón vásárolt izzó

Már december elején beindul a dömping.

P.K.

Azonban sokan az izzók mintáját, színét vagy árát nézik a biztonság helyett. A szakemberek szerint nem sok kell ahhoz, hogy egy silány minőségű, hibás karácsonyfadísz áramütést, esetleg lakástüzet okozzon.

Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére elmondta: a gyenge minőségű világító berendezések vezetékei nagyon vékonyak, kis keresztmetszetűek, szigetelésük rossz, esetleg már sérült is.

– Emellett az izzókat sokszor rosszul forrasztják a foglalatukba, könnyedén kicsúszhatnak, rövidzárlatot okozhatnak. Az ebből keletkező szikra pedig meggyújthatja a karácsonyfát is – mondta. – Bármilyen típusú, kül-, vagy beltéri égősort vásároljunk azonban, fontos, hogy használati és szerelési útmutatóval és jótállással rendelkezzen. Ezen felül vásárláskor mindig nézzük meg, hogy az adapterbe miként csatlakozik a vezeték, könnyen kicsúszik vagy stabilan rögzíthető-e.

Érdemes ránéznünk a tápvezeték hosszára is, mert ha az túl rövid, akkor feszülhet, ami botlásveszélyhez vezethet. Nem árt megvizsgálnunk azt sem, hogy törött-e az adapterház, mert az áramütést okozhat – hívta fel a figyelmet a szakember.

 

Nem csak az otthonokban, hanem a közintézményekben, üzletekben is helyeznek el izzókat. Képünk Salgótarjánban készült. Fotó: Niederland Dávid

 

Hozzátette: belső térben ajánlatos melegebb színhőmérsékletű izzósort válasszunk, ugyanis a kékes fény zavarja a látást és fékezi a melatonin, az alvási ciklust irányító hormon termelését a szervezetben.

Lenkei Viktor, egy salgótarjáni villamossági szaküzlet tulajdonosa szerint sem érdemes nagyon olcsó terméket vásárolni, mert azok általában rövid életűek.

– Ezért lehetőleg ne piacon szerezzük be a dekorációt ismeretlen eladóktól, mert a hibás termékek nagyobb bajt is okozhatnak! Érdemes egy világítástechnikai szaküzletet felkeresni, ahol a termék kipróbálása után, annak minőségéről meggyőződve tudják megvásárolni a karácsonyi világítást – mondta. – Az égőket ajánlatos egy kapcsolóórán keresztül működtetni, hogy azok csak meghatározott időszakban üzemeljenek. Amennyiben háziállat is van odahaza, érdemes gondoskodni a vezetékek megfelelő védelméről, hogy azt a kedvencek ne rágják szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!