Mátraverebély-Szentkút

2018.01.19. 19:50

Újabb fejlesztéseknek örvendhet kegyhelyünk

Több mint kétmilliárd forintból valósul meg a közeljövőben Mátraverebély-Szentkút legújabb projektje.

Gerhát Karina

A támogatásnak köszönhetően nemzeti kegyhelyünkön családi apartmanparkot, kempinget alakítanak ki, játszóteret, sportpályát építenek, továbbá napelemrendszerrel is gazdagodik a létesítmény.

A nemzeti kegyhelyen működő zarándokközpontot a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány által alapított Fons Sacer belső egyházi jogi személy tartja fenn. A létesítmény 2015-ben az európai uniós fejlesztésnek köszönhetően jelentősen megújult, valódi XXI. századi lelki központtá alakult – mondta el portálunknak Marótyné Ugron Éva.

Az intézményvezető hozzátette, a jelenlegi projekt alapvető célja, hogy a zarándokközpont megnövekedett látogatószámának megfelelően javítsák a vendégfogadás és -kiszolgálás feltételeit, továbbá új célcsoportokat is elérő, a térségből jelenleg hiányzó turisztikai szolgáltatásokat is kínáljanak.

Már 2015-ben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre nemzeti kegyhelyünkön, most újabb beruházások valósulnak meg – Fotó: Hüvösi Csaba

Néhány éve…

2012-ben sikeresen pályáztak a szentkúti komplexum vallásturisztikai fejlesztésére, rekonstrukciójára. Ezzel az előző évtizedekben háttérbe szorított kegyhely az európai uniós pályázat keretében több mint 2,7 milliárd forintot nyert a projektre. Ennek keretében megújult a kegytemplom, a rendház, valamint a kültéri miséző oltár. A 2015-ben létesített fogadóépületben, illetve a közösségi terekben tematikus vallásturisztikai programkínálattal, étteremmel, galériával, vetítőteremmel és kávézóval várják a mai napig a búcsú­járókat, zarándokokat, továbbá a turistákat egyaránt.

A kegyhely életében a búcsúk és zarándoklatok hagyományosan elsődleges jelentőséggel bírnak, amelyekre egy-egy alkalommal több ezer ember érkezik. A nagybúcsúkon naponta átlagosan három-ötezer hívő, de a kisebbeken is közel kétezer vesz részt. Ekkora tömeg ellátásához, kiszolgálásához az infrastruktúra továbbfejlesztésére van szükség, ami lehetővé teszi minél több zarándok egyidejű minőségi ellátását. Ma­rótyné Ugron Éva elmondta továbbá, hogy Mátraverebély-Szentkúton 2015 óta jelentősen megnőtt a családdal érkezők száma, akik szeretnének nyugodt körülmények között megpihenni és töltekezni a hely szellemiségéből. Ezen igény kielégítésére családi apartmanpark, illetve kemping kialakítása, játszótér és sportpálya, valamint napelemrendszer kiépítése is szükséges. Mindez a három esztendővel ezelőtti európai uniós projektbe már nem fért bele. Ezeken felül még a kegyhely komplett tájépítészeti és tereprendezése, a fásítás, a környezettudatos hulladékkezelés megoldása sem valósult meg, amit a mostani fejlesztés keretében kívánnak pótolni.

A tervezett korszerűsítések főbb elemei közé tartozik a rendezvényi infrastruktúra fejlesztése, a szálláshelyek számának növelése, a hosszú távon fenntart­ható családbarát szolgáltatások megteremtése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!