Karancsság 

2017.12.11. 06:58

Tűzifával is lehet családot menteni

A Karancs Speciális Mentőszolgálat Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület célja többek közt a hátrányos helyzetű emberek megsegítése.

Szabó Rita

Fotók: Niederland Dávid

Legutóbb a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetével fogtak össze annak érdekében, hogy élelmiszerrel és tűzifával tudjanak támogatni egy nehéz körülmények között élő, egyedülálló édesapát Karancsságon. Az akciójuk ezúttal is a legjobbkor, a legjobb helyre érkezett.

Délelőtt tíz órakor érkezünk a Karancs Speciális Mentőszolgálat telephelyére, ahol már indulásra készen vár az egyesület három tagja. A jótékonysági célra felajánlott két köbméter tűzifa már felkerült a tehergépkocsira, így útnak is indulunk Karancsságra, ahol a rászoruló család él. Az első állomás a helyi polgármesteri hivatal, ahol a két egyesület számára a falu polgármestere, Tóth Tihamér röviden elmeséli a hátrányos helyzetű családapa történetét. A férfi két kiskorú lányát neveli egyedül, lassan már tíz esztendeje. A családfő lábujjait nemrég súlyos cukorbetegsége miatt amputálni kellett, nem tud munkát vállalni.

A Karancs Speciális Mentőszolgálat Egyesület elnöke, Pusztai Nándor elmondta: – A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete keresett meg minket azzal, hogy közösen összefogva segítsünk a családon. Régóta szoros az együttműködés, megpróbáljuk összehangolni a közös munkát, mert így hatékonyabban tudunk segítséget nyújtani, vagy megoldást találni a problémákra. A Bükki Nemzeti Parktól sikerült egy erdőterületet vásárolnunk, az itt kitermelt tűzifát a saját műhelyünkben és épületeinkben használjuk fel. Innen származik az általunk felajánlott két köbméter fa is. Számtalan helyen lenne szükség a segítségre, ezért is működünk együtt a Vöröskereszttel, hogy közös megbeszélés alapján döntést tudjunk hozni, ki az, aki már tényleg annyira nehéz körülmények között él, hogy mindenképp szükség van a segítségre – mondta az egyesület elnöke.

A megbeszélés után elindulunk a segítségre szoruló család portájára, ahol csak az édesapa fogad, mert kislányai iskolában vannak. Az omladozó épület csak egy konyhából és egy kis szobából áll, azonban odabent kellemes meleg fogad, és jó ideig nem is lesz gond a hidegre, a felajánlott tűzifa segítségével. A Vöröskereszt megyei szervezete élelmiszercsomaggal érkezik – benne tésztával, liszttel és mosóporral –, a gyerekeknek pedig plüssállatokkal kedveskednek.

 

Az egyedülálló édesapa rendkívül hálás a segítségért.

– Nagyon köszönöm, hogy ebben a nehéz helyzetben nem hagytak magamra, külön köszönöm Tóth Tihamér polgármesternek, hogy mellettünk állt, neki köszönhető, hogy a két szervezethez elért a segélykiáltásunk – mondta Szomora Gyula: – Bízom benne, hogy a műtétem ellenére is hamarosan munkába állhatok, számomra az a legfontosabb, hogy a két kislányomnak jobb életkörülményeket teremthessek.

Bizonyították rátermettségüket

2010-ben alakult a Karancs Mentőkutyás Alapítvány és ennek mentési részlege a Karancs Speciális Mentőszolgálat. Szolgálatuk a Palóc Mentőcsoport műszaki egységében tizenhat fővel van jelen. 2013-ban a mentőszolgálat jogilag külön vált az alapítványtól és azóta önálló egyesületi formában folytatja tovább tevékenységét. Az eddig elért eredmények köszönhetőek az alapítvány és az egyesület tagjainak odaadó és önzetlen munkájának, és annak a kevés támogatónak, akik céljaik és eszméik mellé álltak. A mentésben résztvevők magasan képzett szakemberek, akik mentési területükön nagy tapasztalattal rendelkeznek. Mentőszolgálatuk több esetben bizonyította rátermettségét, káreseteknél, valamint gyakorlatokon egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!