Szécsény

2017.11.23. 16:52

Top 50: hiteles tükör a megyei gazdaságról

A Nógrád Megyei Hírlap, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adóigazgatósága Top 50 Nógrád megye 2017 című kiadványát mutatták be tegnap Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban, ahol kamarai díjakat is átadtak.

Szenográdi Ferenc

A kiadvány szerkesztésében Bakos László, dr. Gaál Zoltán, Kulcsár Balázs, Mihályné Balázs Melinda, Némediné Bartanusz Andrea, Szabó Péter, Varga Ottó és Vida Károly vett részt. Az ünnepségen megjelent mások mellett dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Skuczi Nándor, Nógrád Megye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke, dr. Gaál Zoltán, a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője és dr. Tordai Péter, a kereskedelmi és iparkamara megyei elnöke.

Fotók: Hüvösi Csaba

Utóbbi köszöntőjében arról szólt, hogy az idén immár tizenkettedik alkalommal látott napvilágot a Top 50 című kiadvány. Kiemelte, hogy a kötet hű képet ad megyénk gazdasági helyzetéről. Elmondta, hogy megyénk jelentős fejlesztési potenciával bír, érdemes a vállalkozóknak nálunk befektetni.

Balla Mihály kitért arra, hogy a Top 50 kiváló összefoglalása megyénk gazdasági életének. A honatya utóbbi kapcsán kitért Budapest közelségének a kettőségére. Egyrészt a főváros munkaerő elszívó-hatását emelte ki, másrészt pedig azt, hogy egyre több fővárosi vállalkozó létesít telephelyet, üzemet megyénkben. Megemlítette, hogy a munkanélküliség az elmúlt hét év alatt a felére csökkent. Problémaként vetette fel, hogy megyénk munkaerőtérképe elég eltérő képet mutat. Szólt a vállalkozások és az önkormányzatok együttműködésének, összefogásának a fontosságáról is.

Dr. Gaál Zoltán előadásában részletesen foglalkozott a NAV Nógrád megye vállalkozóival kialakított kapcsolatáról. Elmondta, hogy a megyék közül a miénk kapta az egy főre jutó legtöbb támogatást. Szólt arról, hogy nálunk a vállalkozók részéről megvan a fogékonyság a fejlesztésre. Kiemelte: céljuk nem a szankcionálás, hanem a hibák feltárása, azok kijavítása és a figyelmeztetés.

Dr. Parragh László tájékoztatót adott a kamara és a kormány szakmai együttműködéséről, az ipari termelésről, a beruházásokról, a foglalkoztatásról, valamint a lakossági fogyasztás növekedéséről és fenntarthatóságáról. A kereskedelmi és iparkamara országos elnöke hangsúlyozta a színvonalas szakmunkásképzés fontosságát, s felhívta a vállalatok vezetőinek a figyelmét a duális képzésre, amely egyben munkaerő-utánpótlást is jelenthet. A felnőttek oktatásával kapcsolatban elmondta: fontos az új ismeretek átadása.

Elismeréseket adtak át

A Palócföld Gazdaságáért díjat Bognár Béla ügyvezető vette át a pásztói Fabogár Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. nevében. A drégelypalánki Vitaland Élelmiszeripari Fejlesztő Kft.-t illető kitüntetésért Czellahó Gábor ügyvezető járult a jelenlévők elé. A Nógrád Megye Szakképzéséért díj a szügyi Zollner Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft. igazgatója, Ógl József vehette kézbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!