Varsány

2017.10.19. 11:25

Több beruházást adtak át Varsányban

Két éve varróműhelyet, tavaly mezőgazdasági terményeket feldolgozó üzemet, valamint a helyi portékák boltját nyitották meg. Tegnap a csaknem 16 millió forint értékű beruházással megvalósított garázsépületet adták át. Az eseményen, más vendégek mellett, dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkára is jelen volt.

Gerhát Karina

 A közelmúltban csaknem 16 milliós költséggel megépült garázs és a hozzá tartozó udvar a közfoglalkoztatási programban beszerzett gépjárművek és egyéb eszközök tárolására szolgál.

Az átadó ünnepségen Kanyó Judit polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kifejtette: arra törekednek, hogy a falu folyamatosan fejlődjön, illetve lehetőségeikhez mérten minél több munkahelyet teremtsenek, rövidebb vagy hosszabb távra. Hozzátette, tudják jól, hogy e tekintetben még komoly teendőik vannak, ezért fontosnak tartják a helyi vállalkozókkal, a térség településvezetőivel, szervezeteivel, illetve a járásban működő társulásokkal való együttműködést. A falu első embere kitért arra, hogy a Nógrád megyei területfejlesztési koncepcióban is megfogalmazódik, hogy a helyi értékekre épülő, fejlődő, piacképes vidéki gazdaság megteremtésében kell a keresni a kiutat.

Fotók: Hűvösi Csaba

 

Hangsúlyozta: fontosnak tartják azt is, hogy csökkenjen a fiatalok elvándorlása, mindent megtesznek annak érdekében, hogy itthon maradjanak, vagy haza jöjjenek.

Ezt követően Barna János, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke foglalta össze gondolatait.

– Amikor arról beszélünk, hogy a térségnek fel kell emelkedni, akkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mindehhez szükség van egy vezérre, illetve egy olyan közösségre, ami beáll az irányító mögé. Amennyiben ez megtörténik, akkor szép dolgok jöhetnek létre. Gondolok itt például erre az újonnan elkészült garázsépületre. Végezetül azt kívánom, illetve arra bátorítok mindenkit, hogy tudjon, illetve legyen esélye elhelyezkedni a versenyszférában.

Ezek után dr. Tőzsér Zsolt, a Nógrád Megyei Kormányhivatal igazgatója röviden összefoglalta, hogy Varsányban értékteremtő munkát végeznek, különösen a mezőgazdaság terén.

Végül dr. Hoffmann Imre köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta: a Belügyminisztérium 2011 óta felel a közfoglalkoztatás rendszeréért, illetve irányítja is azt. 2008-ban, amikor százötvenezer ember jutott a munkanélküliek sorsára, a kormánynak dönteni kellett arról, hogy mit is tegyen azokkal az emberekkel, akik foglalkoztatáshelyettesítő támogatásban részesülnek, vagy ellátás nélkül maradtak. Hat évvel ezelőtt azt a feladatot kapták, hogy a közmunkát felváltva értékteremtő programok valósuljanak meg. Ez utóbbit megszervezték, valamint folyamatosan módosították is. Igyekeztek különféle élethelyzetekhez, illetve a települések sajátosságaihoz igazítani a terveiket.

 

Végezetül kitért arra is, hogy a tavalyi esztendőben több mint 235 ezren vettek részt ezen munkavégzésben. Idén pedig ez a szám 180 ezerre csökkent, amely jelentős változásnak nevezhető. Ennek legfőbb oka, hogy az elsődleges munkaerőpiacon megteremtődtek azok a feltételek, illetve álláslehetőségek, amelyekre ki lehet áramlani.

 

A helyettes államtitkár szavait követően megáldották a garázsépületet, majd a meghívott vendégek közösen átvágták a szalagot. Az átadóünnepség után az érdeklődők megtekintették a helyi falugazdaságot is.

 

 

Átlépnek a versenyszférába

Varsányban 2011-től évről évre többen vettek részt a közfoglalkoztatásban, de idén már csökkenő tendencia figyelhető meg, jelenleg 79 fő tevékenykedik ebben a formában a településen. A mezőgazdasági programban 33, a helyi sajátosságokkal kapcsolatos tevékenységek területén 18, míg a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban 28 ember munkálkodik. Örvendetes, hogy egyre többen helyezkednek el az elsődleges munkaerőpiacon: 2017-ben 19 ember került át a versenyszférába, ez hozzávetőleg a közfoglalkoztatottak húsz százalékát jelenti. Akadnak azonban olyan elszántak is, akik vállalkozóvá szeretnének válni: tevékenységük megkezdése érdekében pályázatot nyújtanak be, mások pedig tovább folytatják tanulmányaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!