Pásztó

2017.10.20. 12:02

Szenvedélye lett a fényképezőgép

Több mint 450 darab különleges fényképezőgép és egy élet munkája van abban a gyűjteményben, amellyel a pásztói születésű Várhegyi László rendelkezik.

Nagy Orsolya

 

Több mint 450 darab különleges fényképezőgép és egy élet munkája van abban a gyűjteményben, amellyel a pásztói Várhegyi László rendelkezik. Az 1946-ban született gyűjtő fényképészet iránti szeretete 12 éves korában kezdődött. Első gépe magyar gyártmányú volt és innentől kezdve megtartotta mindet, amelyet vásárolt. Később ez szenvedélyévé vált és gyűjteni kezdte a darabokat. Eleinte csupán hobbiként foglalkozott a fotózással, de az évek során elsajátította a szakmát. Elmondása szerint örömmel készít mindenről képet, de leginkább az utazásait szereti megörökíteni.

 

Fotók: Bakos László

 

Hatalmas fényképezőgép-gyűjteményének darabjai egytől egyig különlegesek. Összesen 455 gépe van, amelyeket otthon, szekrényben tárol. Ennek kapcsán elárulta, hogy egy-egy kiállítás során nincs könnyű dolga, hiszen mindet egyesével elő kell szedni és kiválogatni azokat a darabokat, amelyeket szeretne magával vinni.

 

Várhegyi Lászlónak egyébként az ország több településén volt már kiállítása, de többnyire a megyében volt látható a gyűjteménye. Ezen kívül darabjait és fotóit külföldön is megcsodálhatták már az érdeklődők. A legnagyobb tárlatának a hetvenéves, jubileumi mondható, amelynek a Nógrád Megyei Fotóklub galériája adott otthont. A gyűjteménye valódi tükre a szakma történelmének, hiszen az 1930-as évektől egészen a napjainkig láthatók fényképezőgép-különlegességek. Mint mondta, vannak magyar gyártmányai is, de sajnos azokból nincs túl sok. Az elismert fényképésznek még nem ért véget a fényképezőgépek iránti rajongása, így folyamatosan bővül „kincstára”. Családja támogatja őt és segítenek neki abban, hogy gyarapodjon a gyűjteménye.

 

 

Legújabb kiállítását a Pásztói Múzeumban lehet megtekinteni, egészen jövő nyár elejéig. Ennek keretében nemcsak a fényképezőgépek történetéről kaphatnak képet az érdeklődők, hanem Várhegyi László saját fotóit is láthatják.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!