Nógrád megye

2017.12.11. 11:34

Szemétből dől a füst

A fűtéssel járó légszennyezés évről évre növekvő probléma, a jelenségen pedig az sem segít, hogy sok önkormányzat tűzifa helyett szenet vagy a még inkább környezetszennyező lignitet oszt a szociálisan veszélyeztetettek számára. A megfelelő fűtési módszer és a tüzelőanyag kiválasztása pedig kiemelt fontosságú.

Sz.R.

Hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés – derül ki a WWF Magyarország tegnap közzétett jelentéséből. Ráadásul a középületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik, az ablakok és ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete pedig ennél csak egy leheletnyivel jobb. A fűtéssel járó légszennyezés évről évre növekvő probléma, a jelenségen pedig az sem segít, hogy sok önkormányzat tűzifa helyett szenet vagy még inkább környezetszennyező lignitet oszt a szociálisan veszélyeztetettek számára.

Sokaknak gondot okoz télvíz idején a rossz levegő. Fotók: Niederland Dávid

Az energiaszegénység a települések négyötödét érinti, ezek több mint felénél közepes vagy súlyos problémát jelent a lakossági fűtésből eredő légszennyezettség. Az a nézet meghaladottá vált, amely szerint a városban rossz a levegő, falun pedig jó. Míg korábban a lakosok nem fűtöttek hulladékkal, az elmúlt időszakban ez már szokássá vált egyeseknél. A megfelelő fűtési módszer és a tüzelőanyag kiválasztása kiemelt fontosságú a szálló por csökkentése érdekében, ugyanis a kibocsátás 67 százaléka a háztartásokból származik. Világszerte évente hárommillió, Magyarországon 6000-8000 ember halála hozható összefüggésbe a légszennyezéssel.

Megyénkben is sokan bosszankodnak a füst miatt

Nagy Krisztina (Karancsalja)

Karancsalján hétfőn és csütörtökön van tűzgyújtási nap. Ennek betartása mindenkinek szíve joga. Lehetőség szerint a tűzgyújtás az is legyen, nem pedig füstölés. Ahol én lakom Karancsalján, az völgy rész, így még jobban meg is ül a füst a falu felett.

Figura Szilvia (Nógrádsipek)

Sajnos a téli időszakban sokaknak okoz gondot a fűtőanyag beszerzés, ezt lehet is érezni, főleg esténként és ködös időben. Ilyenkor még jobban lenyomja a füstöt a levegő, amikor is lehet érezni, hogy sajnos egyes helyeken rongyokkal, műanyaggal vagy egyéb dolgokkal fűtenek a tűzifa helyett.

Berki János (Karancsság)

Télen a mélyszegénységben élők tűzifa helyett más alternatívára váltanak, ami lehet rongy vagy egyéb műanyag, és így nem csak a környezetünket szennyezik, hanem a saját egészségüket is. Ezzel az egészségügyre is nagy terhet tesznek, ahol amúgy sem rózsás a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!