Róza mézesei

2017.10.24. 19:59

Saját márkát alkotott a kisgyermekes családanya

Sántáné Balogh Beatrix élete hivatását keresve talált rá a mézeskalácskészítésre. Tanult, igyekezett sok tapasztalatot szerezni, mostanra pedig megalkotta a Róza mézesei márkát.

Nagy Orsolya

Sántáné Balogh Beatrix és kislánya

– Honnan indult a mézeskalácsok iránti érdeklődésed?

Körülbelül egy éve kezdődött a szerelem. A cukrász szakma nem áll tőlem távol, a szüleim és az öcsém is mestercukrászok. Kifejezetten a cukrászati sütésben azonban nem találtam meg önmagam, ezért tovább kerestem az utam, majd végül rátaláltam erre a mézeskalács készítő mesterségre. Van egy három éves kislányom, így olyasvalamit akartam csinálni, amit otthonról is tudok. Mindenáron alkotni szerettem volna.

– Mi inspirál munkád során és milyen darabokat szoktál készíteni?

– Több tanfolyamot is elvégeztem, ahol megtanultam az alapokat. Rengeteg rendezvényre jártam, ahonnan ötleteket merítettem. Mindent magamtól készítek, de vannak néha egyedi kérések is. Formailag bármilyen mézeskalácsot meg tudok sütni. Ünnepekhez kapcsolódóan is szívesen alkotok, például a halloweenhez, a karácsonyhoz vagy a húsvéthoz.

Sántáné Balogh Beatrix és kislánya

– Mit szeretnél adni a mézesek által?

– Én csak alkotni szeretnék és azt továbbadni az embereknek. Úgy gondolom, hogy amit az ember kézzel készít, az már lelki tárgy is. Én önmagamat teszem bele minden mézeskalácsba. Szeretném, ha az emberek megismernék a mézeskalácsok azon típusát, amit az én készítményeim képviselnek. Ne ragadjunk le a régi daraboknál, amelyek annak idején elterjedtek! Korlátlanok a lehetőségek, ebből a süteményből szinte bármit lehet készíteni.

– Milyen jövőbeli terveid vannak?

– Sok mindent tervezek az elkövetkezendő időszakra. Szeretnék újabbakat és nagyobb mézeseket készíteni, később pedig ezt a szakmát oktatni a megyében.

– Hol találkozhatnak veled legközelebb az érdeklődők?

– Rendszeresen járok vásárokra a megyében. Legközelebb Pásztón, a karácsonyi időszakban találkozhatnak velem.

– A mézeskalács hagyománya nagyon régre nyúlik vissza. Mi a véleményed, napjainkban is megállja a helyét ez az édesség?

– Nagyon pozitívan fogadják az emberek, komoly érdeklődést mutatnak iránta. Szerintem egyre népszerűbb és úgy látom, hogy van jövője, több vonalon is próbálják behozni a gasztronómiába, már nemcsak a karácsonyhoz kötik. Aktuális egész évben, rengeteg alkalomhoz illik. Ennek pedig nagyon örülök.

Pofonegyszerű mézeskalács

Ennek a változatos süteménynek az elkészítése nem igényel nagy tudást. Csupán méz, liszt, porcukor, tojás és persze valamilyen fűszer szükséges hozzá. Leginkább fahéjat, gyömbért vagy szegfűszeget tesznek a tésztájához. Első lépésben az alapanyagokat kell összegyúrni, majd hűvösre helyre tenni. Ezután laposra nyújtjuk, majd jöhet a formázás. Szinte bármilyen formájút lehet készíteni. Végül megsütjük, a tetejét pedig díszítjük. Többnyire egyébként tojáshabbal szokták díszíteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!