Pásztó

2017.11.03. 16:53

Rajzfilmek gyerekeknek: tanítanak a népmesék

Hagyományteremtő céllal indult útjának a településen a Rajzfilmünnep című sorozat, ahol klasszikus és kortárs mesékkel, különböző programokkal, foglalkozásokkal várják a gyerekeket a művelődési központban.

Nagy Orsolya

Idén ötödik alkalommal rendezik meg országos rajzfilmünnepét a KEDD Animációs Műhely szervezésében, Pásztón november 5-ig tart a sorozat. Az elmúlt évek során népszerűvé vált a több napos esemény, hogy mostanra országszerte több mint 60 település csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ebben az évben Pásztón is elrepítik a mesék világába a gyerekeket az őszi szünetben, amelynek a helyi művelődési központ ad otthont. A rendezvényen magyar, nemzetközi, klasszikus és kortárs alkotásokat láthatnak az érdeklődők. Olyan filmeket játszanak országszerte, amelyek meghatározó szerepet töltenek be az animációs műfajban. Ennek kapcsán Oláhné Csákvári Gabriella, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy nyáron meglátott egy tájékoztatót erről a kezdeményezésről, amely felkeltette a figyelmét és úgy gondolta, hogy a pásztói gyerekek is részesülhetnének ebből az ünnepből, hiszen a rajzfilmek mindenkihez kötődnek és mindenki szívesen nézi azokat.

Fotók: Hüvösi Csaba

 

A helyi rendezvényt hagyományteremtő céllal indították útjára. A programban régi meséket vetítenek, műsorra kerül például a Magyar népmesék című sorozat, a Vuk, vagy a Vízipók, csodapók, de újabb alkotásokat is láthatnak, mint az Egy kupac kufli, vagy a Minyonok.

– Szeretnénk olyan programokkal, foglalkozásokkal becsalogatni a gyerekeket a könyvtárba és a művelődési házba, amelyekre jó szívvel emlékeznek vissza – mondta Oláhné Csákvári Gabriella.

Az alkotások mellett játszóházzal várják a kicsiket november 5-ig. A rajzfilmek megtekintése mellett lehetőség van arcfestésre, gyurmázásra és színezésre is. Az intézmény igazgatója bízik benne, hogy jövő ilyenkor ismét gyerekzsivajtól lesz hangos a kultúrotthon.

 

Fontos a szülők szerepe is

A mesék világa elengedhetetlen része, élményközege a kisgyermekek lelki fejlődésének – mondta el lapunk kérdésére Szabóné Koós Ibolya, klinikai gyermek-szakpszichológus. – Mi, szakemberek úgy fogjuk fel, hogy elsősorban a népmesék és a tündérmesék azok, amelyek tanítanak, emellett segítenek feldolgozni életünk nehézségeit, félelmeit, nyomasztó élményeit, a veszteségek és a halál elfogadását is. A mesén keresztül átéljük, hogy a szenvedés és a küzdelem az élet elengedhetetlen része, hogy csak az boldogul, aki a jó úton jár, aki segítőkész, aki szorgalmas.

Nem tartom viszont szerencsés választásnak a modern meséket, a médiából felénk áramló, mesének álcázott színes, élvezetes, vicces sztorikat. Ezek ugyan szórakoztatóak, de a léleknövelő szerepük nagyon kicsi.

A klinikai szakpszichológus hozzátette: a szülők szerepe rendkívül fontos, hiszen a mese felolvasásával átadja annak a gyógyító erejét, amely megsokszorozódik a közös élménynek köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!