Nógrád megye

2017.11.13. 16:53

Őszi balesetmegelőzési kampány indult útnak

Elstartolt a „Látni és látszani 2017 – egymásért’’ elnevezésű kampány, amelyhez a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság is csatlakozott.

Nagy Orsolya

A rendőrök az egész megyében végrehajtott ellenőrzések során – a kéthónapos kezdeményezéshez kapcsolódóan – felhívják a gépjárművezetők figyelmét a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra, valamint a látás fontosságára – mondta el lapunk érdeklődésére Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Elárulta, hogy az akcióhoz csatlakozott szervizekben a személy- és haszongépjárművek, a motorkerékpárok vezetői ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt, a regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

A rendőrség felhívja a sofőrök figyelmét arra, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot, valamint a jármű sebességét minden esetben az időjárási, út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg – mondta Dankóné Nagy Éva. Arra kérik továbbá a vezetőket, hogy készítsék fel gépjárműveiket az őszi-téli közlekedésre. A kijelölt szervizekben díjmentesen átvizsgáltathatják autójuk világító és fényjelző berendezéseit, a gumiabroncsokat, de saját maguk is készüljenek a rosszabb útviszonyokra, s ellenőriztessék látásukat.

 

Fotók: Hüvösi Csaba

 

A kampányhoz kapcsolódóan Nógrád megyében több akciót tartottak már a rendőrök. Nemrég például Mátraterenye belterületén végeztek ellenőrzéseket a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság egyenruhásai. Ennek során ellenőrizték a személygépjárművek műszaki állapotát és gumiabroncsait. Dankóné Nagy Éva megosztotta lapunkkal, hogy a járőrök a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra tekintettel gumiabroncs-bordázat mélységmérőt és láthatóságot elősegítő eszközöket adtak át a járművezetőknek. Nemrég Salgótarjánban adtak baleset-megelőzési tanácsokat és láthatóságot segítő eszközöket a gyalogosaknak, valamint a kerékpárral közlekedőknek.

A szakemberek felhívták a kerékpárosok és a gyalogosok figyelmét a láthatósági mellény használatára, valamint a biciklik kötelező tartozékainak fontosságára. A balesetek megelőzése érdekében láthatósági mellényt, lámpa szettet, és fényvisszaverő matricákat adtak át az ellenőrzésben részt vevőknek – közölte a sajtószóvivő.

Hétfőn a megyeszékhelyen tartottak figyelemfelkeltő akciót, amelynek kapcsán Tamás Kovács Andrea őrnagy elmondta, hogy a kulcsszó a tudatos felelősségvállalás, amit szerencsére évről évre egyre többen tartanak szem előtt. Tulajdonképpen ezt szolgálja a rendőrség akciója is: minél többen készítsék fel járművüket és saját magukat is a téli közlekedés mostohább körülményeire – mondta az őrnagy. Hozzátette, a megyében leginkább a benzinkutak környékén végeznek ellenőrzéseket, amelyek egészen december 8-ig tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!