Karancslapujtő

2017.11.10. 13:56

Országos gasztronómiai találkozó

A helyi Duci Csapat Egyesület a közelmúltban első alkalommal rendezett országos gasztronómiai találkozót. Ennek keretein belül évekkel ezelőtt megalakult főzőcsapatok, illetve jó barátok gyűltek össze megyénk községében.

G.K.

Az eseményre tizenhat településről érkeztek a vendégek, akiket a helyiek nagy szeretettel fogadtak.

Czakó Zoltánné, az egyesület vezetője lapunk kérdésére elmondta: a látogatók között volt dr. Simon Tamás, a budapesti Szabadtűzi Lovagrend alapító nagymestere, valamint Németh József Venesz-díjas mesterszakács is, akik még soha nem tették tiszteletüket Karancslapujtőn. Ezért látogatásuk különösen nagy jelentőséggel bírt.

Hozzátette, a 92 fős társaság olyan családias hangulatot varázsolt, hogy zengett a művelődési ház.

 

A Duci Csapat Egyesület törzsgárdája. Beküldött fotó.

 

Az összejövetel elején Baksa Sándor polgármester, illetve Tácsik Bálint, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályának osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket, amit az egyesület tagjai által készített ebéd követett.

A kulturális programban a Duci csapat, a Víg kedélyű lányok, Csányi Sándor, Ferenczi Béla, illetve Bíró Gábor működött közre. A rendezvény azonban itt még nem fejeződött be teljes mértékben, hiszen másnap néhányuk számára tovább folytatódott.

A reggelit követően tizenkét fő elindult a 740 méter magasan található Karancs Kápolnához. Ott a társaság fogadott nagymamája, az országosan is sokak által ismert Baksa Tiborné – Bözsi néni – tartott előadást, majd felcsendült a Karancs Himnusz is. Ezek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a gasztronómiai találkozó minden résztvevő számára maradandó élményt nyújtott.

Kik is ők valójában?

A Duci Csapat Egyesület 2006-ban állt össze. Tevékenységünk legfőbb célja az elfelejtett magyar konyha kutatása, valamint a község hagyományos, kulturális eseményeinek, illetve a palóc ízek bemutatása országszerte és külföldön egyaránt. A tagok évente 25-30 rendezvényen, főzőversenyen vesznek részt, de különböző gasztroturisztikai vendégként is járják az országot.

2008-ban lettek a Magyar Nemzet Gasztronómia Szövetség Észak Bükki szervezet tagjai, míg hivatalosan bejegyzett egyesületté 2011. január 16-án váltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!