Salgótarján

2017.11.16. 06:55

Oklevéllel ismerték el a magas szintű mesterkedést

Huszonhat mesterlevelet adott át kilenc szakma legjobbjainak a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerda délelőtt a Tarjáni Rendezvényházban.

Gerhát Karina

Dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében köszönetét fejezte ki a leendő mestereknek azért, hogy felkészültek a vizsgára. Ezáltal tudásukat növelték, Nógrád megye gazdaságának, illetve az egész társadalomnak még hasznosabb tagjaivá váltak.

Fotók: NKIK

Elmondta továbbá azt is, hogy az elmúlt három évben közel kétszáz mestert avattak. Ez részben a jogszabályváltozásnak köszönhető, de előtte is voltak már ilyenek. Mesternek lenni ugyanis régen, valamint a mai világban is nagy kiváltságot jelentett. Egy szakma csúcsára feljutni nem mindennapi dicsőség. Ezzel azonban az ő tevékenységük nem ér véget, hiszen mindig lehet tovább fejlődni. Nagyon fontos, hogy a megszerzett tudást az utánuk következő generációnak is átadják.

Ezt követően Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke is köszöntötte a megjelenteket, majd azt mondta: úgy gondolja, nem csak a kamara, hanem egész Magyarország számára is ünnep a mesterlevelek átadása. Véleménye szerint elismerésre méltó, hogy szűkebb hazánkban az elmúlt három évben mintegy kettőszáz mesterlevelet adtak át. Ez remélhetőleg Nógrád megye gazdaságára is pozitív hatást gyakorol.

Ezt követően pedig szakmánként adták át a tanúsítványokat, amelyben Bihall Tamás, dr. Tordai Péter, illetve az adott foglalkozás mestervizsga bizottságának elnöke, valamint tagja működött közre.

Elsőként a festő, díszítő, mázoló és tapétázó szakmában nyújtottak át mesterleveleket. Ezt követte a kőműves, az autószerelő, az autóelektronikai műszerész, a karosszérialakatos, a kereskedő, a hegesztő, a gépi forgácsoló és a szakács mesterség legjobbjainak elismerése. Az átadó után pezsgővel koccintottak a résztvevők. Az ünnepségen Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke mondott pohárköszöntőt.

Átadhatják tudásukat a fiataloknak

Angyalné Nagy Gabriella lapunk kérdésére elmondta: a négy hónapon át tartó képzés során nem volt könnyű dolguk, hiszen legtöbbjük családos, a mindennapi problémák, illetve a munka mellett járt a tanfolyamra. Saját bevallása szerint ez igencsak embert próbáló volt mindannyiuk számára.

Hozzátette, hogy fél évvel ezelőtt még egyikük sem gondolata, hogy újból iskolapadba ülnek, továbbá a kurzus végén ismételten megmérettetik magukat, mint eddigi életükben már jónéhányszor. Talán most értették meg igazán, mit jelent az egész életen át tartó tanulás. A mestercím megszerzése egyrészt visszaigazolás volt arra is, hogy az általuk művelt szakma mestereinek tartják őket. Ezáltal jogosultságot szereztek arra, hogy felhalmozódott tudásukat átadhassák a jövő nemzedékének, a szakmát tanulni vágyó fiataloknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!