Nógrád megye

2017.12.11. 19:53

Nem egyszerű megszabadulni a veszélyes anyagoktól

A fagyálló és a fáradt olaj erősen környezetszennyező anyagok.

S. Csuka Enikő

Arról azonban már kevesebb információnk van, hogyan lehet ezektől legális módon megszabadulni.

Nyílt titok, hogy sokakat nem érdekel a környezetszennyezés problémája és a környezetre veszélyes motorolajat, illetve fagyállót egyszerűen csak a lefolyókba öntik vagy a kukába dobják, de az sem ritka, hogy a kert végében landol vagy elégetik.

Szorcsik László, az egyik ismert salgótarjáni autószerelő-műhely vezetője lapunknak elmondta, manapság nagyon szigorú szabályok szerint kell elszámolniuk ezekkel az anyagokkal. Nyilvántartást vezetnek arról, hogy hány litert használnak fel, a fáradt olajat pedig külön, elkülönített helyen, zárható hordókban kell tárolni. Általában saját anyaggal dolgoznak, de ha valaki úgy dönt, hogy maga hozza be a kenőolajat a cserére, akkor azt külön igazolnia kell.

OLAJCSERE: Az autószerelő-műhelyeknek szigorú szabályok szerint kell elszámolni a fáradt olajjal Fotók: Hüvösi Csaba

– Ennek egyébként több veszélye is lehet, hiszen az átlagember nem feltétlenül tudja, hogy milyen autóba milyen típusú olaj szükséges. Ha erre nem figyelnénk, könnyen motorkárosodáshoz vezethetne a kenőolaj cseréje. Az nem áll módunkban, hogy bárki által behozott anyaggal dolgozzunk vagy csak úgy beletöltsük az általunk leengedett olajba és leadjuk – hívta fel a figyelmet Szorcsik László, majd hozzátette: a katasztrófavédelem szigorúan ellenőrzi a veszélyes olajszármazékok tárolását. Külön kell gyűjteni az olajat, az olajszűrőket és minden olyan rongyot, amelyet a munka során felhasználtunk.

A salgótarjáni autószerelő mester szerint a legnagyobb problémát az úgynevezett garázs-autószerelők jelentik, akik bütykölik a járműveket és olajat is cserélnek, de azt senki nem tudja, hogy hová engedik a veszélyes anyagokat. Mivel nincsenek benne a nyilvántartásban, őket a legnehezebb ellenőrizni. Sokszor sajnos az is előfordul, hogy egyszerűen csak a lefolyókba vagy a kert végében öntik ki az olajat, de olyanról is hallottunk már, hogy eltüzelik, ami azonban tilos és rendkívül környezetszennyező hatású. Szorcsik László azt is elárulta, ő úgy tudja, talán a benzinkutak némelyikén is le lehet adni a veszélyes olajszármazékot.

Bakos Krisztián tűzoltó alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő lapunknak elmondta: a fáradt olaj veszélyes hulladék, amelynek elszállítására, tárolására jogszabályi előírások vonatkoznak. A katasztrófavédelem a veszélyes árut feladó, csomagoló és szállító gazdálkodót ellenőrizheti, legyen szó közúti, vasúti, vagy egyéb szállítási ágazatról. A veszélyes áru szabályainak betartását a katasztrófavédelmi hatóság többek között a gazdálkodó szervezetek telephelyén is vizsgálhatja.

Fekete Zoltán, a salgótarjáni VGÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy ebben az évben összesen 850 kilogramm veszélyes hulladékot vettek át ingyenesen a lakosságtól a hulladékudvarokban. Ezekben évente háztartásonként 100 kilogramm veszélyes hulladék adható át ártalmatlanításra díjmentesen. Ez csak a szolgáltatási területen élőkre vonatkozik. A leadásra való jogosultságot személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával igazolják a lakosok, illetve azt is, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a koordináló szerv részére megfizették.

Rendkívül környezetszennyező

A töltőállomások honlapján azt látjuk, a fáradt olaj környezetre ártalmas, szakszerű begyűjtést, szállítást és kezelést igényel. A kenőanyagok felhasználása során szennyeződések halmozódhatnak fel, amelyek az egészségre, környezetre nézve kockázatot jelentenek. Érdekességként megemlíthető, hogy egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül ötven ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. A víz tetején pedig megakadályozza az oxigénáramlást s így súlyos károkat okozhat a növény- és állatvilágban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!