Nógrád megye

2017.12.20. 20:51

Nem csak a töltelék miatt lehet drága a bejgli

Azt mondják, az igazán jó bejgli titka, hogy ugyanannyi töltelék kell bele, mint amennyi tészta. A legtöbben dióval és mákkal töltik meg a süteményt, de akadnak ínyencek, akik csokival, gesztenyével, esetleg aszalt gyümölccsel kísérleteznek.

Ács Noémi

Fotó: Flickr

Azt sokan sejtették, hogy az idén a hagyományos töltelékek, a dió és a mák ára miatt aggódniuk kell, ugyanis idén nem sok dió termett, ezért a csonthéjas termés ára jócskán megemelkedett. Azonban a tészta összetevői is jelentősen drágultak, a vaj, a margarin és a finomliszt ára is megnőtt, a tojásé pedig kiugróan magasra szökött az adventi időszakban.

A salgótarjáni piacon különböző kiszerelésekben, de akár a vásárló igényeinek megfelelően, kimérve is vásárolhatunk mákot és diót. Előbbit 1400 forintos kilogrammonkénti áron, utóbbit jóval drágábban, kilóként 4000 forintért tehetjük a kosarunkba. Az árusok állítják, ők sem örülnek a magas áraknak.

Idén kevés dió termett, így megnőtt a csonthéjas ára Fotó: Flickr

– Akkor lenne jó igazán mindenkinek, főleg a vásárlóknak, ha a zöldség és a gyümölcs áfáját is levinnék öt százalékra, mert az árak ettől ilyen rettentően magasak. A 27 százalékos áfa szinte elviszi az összes hasznot, így a mi zsebünkből és a vásárlókéból is nagy összeg vándorol ki – mondta egy neve elhallgatását kérő kereskedő. Hozzátette: az ünnepek előtt persze az emelkedett árak sem szabnak gátat azoknak, akik a piacon szeretnék megvásárolni a hozzávalókat. Karácsony előtt értelemszerűen jobban fogy a dió és a mák, de nem mondhatni, hogy tonnaszámra vinnék. Az ünnepek alatt hozzávetőleg háromszorosára nő a fogyasztás az év más időszakaihoz képest.

Amennyiben hipermarketben szeretnénk megvásárolni a diót és mákot, előre csomagolt, 200 grammos kiszereléseket választhatunk a polcokról. Darált mákot márkától függően 1276 és 1895 forint között találunk a sorok között, míg a darált dióbél kilogrammonkénti ára 5095 forint. Különböző diópótló termékek azonban már 1586 forinttól is elérhetők az üzletekben.

Mákos bejgli a karácsonyi asztalon Fotó: Flickr

Akik nem szeretnének az ünnepek alatt a sütéssel bajlódni, akár készen is megvásárolhatják a bejglit: az előre csomagolt édességet 500 grammos kiszerelésben találják meg a nagyobb üzletekben. Egy rúd diós bejglit 549, míg ugyanezt mákkal töltve 479 forintért árulják.

Az utóbbi időben egyre többen választják a cukrászdák kínálatát, ha bejgliről van szó. A többszörös díjnyertes, pásztói cukrászda húsz éve minden karácsonykor diós és mákos bejglivel várja a vásárlókat, amelyeket 500 grammos kiszerelésben készítenek el az ünnepekre. Mezővári József, a cukrászda tulajdonosa és cukrásza elmondta, hiába drágább az alapanyag, náluk nem emelkedett a bejgli ára a tavalyi évhez képest, így – akárcsak egy évvel ezelőtt – 1500 forintért vásárolhatunk a minőségi alapanyagokból készült finomságokból. Idén két különlegességet is terveznek: pultra kerül a gesztenyés bejgli, illetve már kísérleteznek a csokis változattal is. A cukrászdában nagyságrendileg 400-500 rudat adnak el, de előfordul, hogy rendelésre is készítenek bejglit, ami jól bizonyítja, hogy egyre kevesebben választják az otthoni sütkérezést.

Bárhonnan is szerezzük be a kész süteményt vagy a hozzávalókat, ne feledjük, hogy a bejgli a karácsony elengedhetetlen kelléke, még ha idén kicsit borsosabb is a hozzávalók ára.

Alacsony a vásárlói kedv

Közeleg a szenteste és a várva-várt ünnep, a hetek óta tartó alacsony vásárlói kedvet azonban mintha ez sem rázná fel. A kínálat bőséges, az árusok nem elégedettek. Mint mondják, jó ha december 24. előtt két-három nappal beindul az aktivitás, remélik, hogy nem marad a nyakukon a gondosan megválogatott, nem kevés pénzért beszerzett zöldség és gyümölcs. Tél derekán járunk s ez az időszak nem kedvez a mediterrán vidékről származó különlegességeknek. Paprikára, paradicsomra is egyre jobban kell figyelni, némelyiken látszik, hogy tárolókból került elő, nyomott s a színe sem az igazi. Ezeket a kofák gondosan átválogatják, a hibátlanokat eredeti áron, a szépséghibásat akciósan kínálják. A déli gyümölcsöknél ugyanez a helyzet, mandarin, narancs, banán, citrom, szőlő és körte is roskadozik sok egyéb mellett a polcokon s a halmok alig csökkentek az elmúlt napokban. Pedig az ár korrekt, a mandarin kilója 299 és 349 forint között mozog, aki viszont két kilónyi magnélkülit is hajlandó hazavinni, annak már csak 249 forintot kell fizetni kilójáért. A narancs ára 299, maximum 350 forint a legtöbb árusnál, a banán, ha szép sárga, 299 és 450 forint között kapható, a foltos ennél valamivel olcsóbb. A citrom és szőlő erősen tartják magukat, előbbiből egy kilogram 599 forintért, utóbbiból 899 forintért beszerezhető. Olcsóbban nem nagyon találunk. A körte kilója 3-400 forint körül mozog, a láthatóan hibásak, megbarnultak és foltosak azonban már kilónként 99 forinért áron elvihetők. A paradicsom kilója 599 forint, a legszebbek 699-be kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában